Logo telstar-online.nl
In de clubruimte heerst een echte knutselsfeer.
In de clubruimte heerst een echte knutselsfeer.

Hobbyclub De Doewat brengt creativiteit bij

  •   keer gelezen   Actueel

Afgelopen maandag is de nieuwe schildergroep voor kinderen vanaf 8 jaar gestart bij hobbyclub De Doewat. In navolging van de volwassen schilderclub op de dinsdag, hoopt Lohman dat ook deze groep een succes gaat worden. Daarvoor is nog wel wat werk aan de winkel. Ondanks de vele oproepen via de krant, social media en folders, zijn er nauwelijks nieuwe aanmeldingen. “Dat is toch merkwaardig”, zegt Lohman ietwat teleurgesteld.

“Van alle communicatiemiddelen had ik toch wel een stuk of vijf aanmeldingen verwacht. Vroeger vóór het computertijdperk was de sociale binding sterker. Er was vroeger ook niet veel keuze qua clubs”, zegt Lohman. Volgens hem zijn de kinderen tegenwoordig ook veel drukker met allerlei buitenschoolse activiteiten. De hobbyclub De Doewat werd in 1973 opgericht. “In het verleden zat de club op twee locaties, de andere locatie was bij het Baken. Toen liep de club redelijk goed”, vertelt Lohman. “De club zat tussen de scholen, de kinderen konden gemakkelijk fietsend of lopend naar de Doewat. Na terugloop van het aantal leden, werd het voor de club steeds moeilijker om de huur te betalen en bleef alleen de locatie bij de Notelear over. “De handicap van deze locatie, is de afstand die de kinderen vanuit het centrum moeten afleggen. Het laatste stukje is voor een kind een gemeen stuk om te fietsen, door het grote vrachtverkeer dat langs rijdt.” De knutselclub werd opgericht om de creativiteit en het verantwoordelijkheidsbesef van de opgroeiende jeugd in Pijnacker te bevorderen en hen vaardigheid en een goede omgang met materialen en gereedschap bij te brengen. Bij de hobbyclub De Doewat kunnen kinderen verschillende soorten handenarbeid verrichten. Hierbij valt te denken aan houtbewerking, figuurzagen, bootjes en auto’s maken, modelbouw, hout inbranden en nog veel meer. Gedurende een uur en een kwartier kan er geknutseld worden.

“Ze mogen alles maken. We zeggen nooit nee, bijna alles is wel mogelijk.” In de clubruimte heerst een echte knutselsfeer. Allerlei soorten materialen en gereedschappen zijn aanwezig. Er staan diverse knutselwerken, die in de loop van de jaren zijn gemaakt. Ook zijn er beschrijvingen van bouwpakketten beschikbaar. Voor de jeugd zitten de materialen inbegrepen in de contributie van €59,-. Volwassenen betalen €54,-, dat is exclusief materiaal. De contributieperiode loopt van september t/m januari en weer van februari t/m juni. In juli en augustus is de hobbyclub gesloten. De kinderen zijn verdeeld in zeven verschillende jeugdgroepen en worden per groep begeleid door twee volwassenen.

De leeftijden variëren van 6 jaar t/m 12 jaar ongeveer. In totaal zijn er 15 vrijwillige begeleiders. De kinderen kunnen bij De Doewat terecht om maandag,- en dinsdagmiddag tussen 16:45 uur en 17:00 uur. Op de woensdag en donderdagmiddag starten de jeugdgroepen om 14:45 uur en kan er tot 16:00 uur geknutseld worden. Op de woensdag, -en dinsdagavond is er een groep voor kinderen t/m 10 jaar. Naast de jeugdgroepen zijn er ook 4 creatieve groepen met in totaal ongeveer 40 volwassenen leden. Een erg populaire groep die ook vol zit is de schilderclub voor volwassenen op de dinsdagavond. Deze stond onder leiding van de Wim Meijer, die in juni is overleden. “Meijer kond de schilderijen van Vermeer en Rembrand ontzettend goed natekenen”, zegt Lohman.

Omdat deze groep zo populair was, ontstond het idee om een schilderclub voor kinderen vanaf 8 jaar te starten. Lohman begon 19 jaar geleden als vrijwilliger bij de hobbyclub de Doewat. Inmiddels is hij voorzitter van de hobbyclub. Hij werkte jarenlang bij Shell, waarvoor hij ook regelmatig in het buitenland verbleef. Lohman kreeg de kans om vervroegd uit te treden bij Shell en begon als ZZP’er inde ICT. Dit gaf hem de vrijheid om zijn tijden zodanig in te kunnen plannen, dat hij nog genoeg tijd overhield voor de hobbycub De Doewat. Hij begeleidt twee middagen in de week een jeugdgroep. “Het is ontzettend leuk om de kinderen iets bij te brengen”, besluit hij.

Meer berichten