Een deel van het nieuwe team, van links naar rechts: Chiel Boer, John Spaapen, Suzan Houweling, Tessa Roos, Ad van Houdt.
Een deel van het nieuwe team, van links naar rechts: Chiel Boer, John Spaapen, Suzan Houweling, Tessa Roos, Ad van Houdt.

Voor de wijkagenten is geen dag hetzelfde

Actueel 3.220 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vanaf 7 september hebben Pijnacker-Nootdorp & Delfgauw een nieuw team wijkagenten. Het nieuwe team bestaat uit vier wijkagenten voor Pijnacker (Tessa Roos, Chiel Boer, John Spaapen en Judith Vendrig), twee voor Nootdorp (Johan Dijkxhoorn, Arthur van Hoffen en gedeeltelijk Ad van Houdt) en twee voor Delfgauw (Ricardo van der Slagt en gedeeltelijk Ad van Houdt). Daarnaast is Suzan Houweling de wijkagente voor de jeugd overkoepelend voor alle drie de kernen. "Geen dag is hetzelfde", zegt ploegchef Manon Kaper. Het team werkt inmiddels op volle sterkte. De wijkagenten hebben het naar hun zin. De lijntjes met de gemeente zijn kort en mensen zijn makkelijk aanspreekbaar vinden ze.

"De basistaak van een wijkagent is het signaleren van problemen binnen de strafrechthandhaving en aan de hand daarvan de juiste keuze maken qua hulpverlening", legt Boer uit. Wanneer de noodhulp, de 112-auto, ergens heen gaat en er lijkt nog extra hulp nodig te zijn, wordt de wijkagent ingezet. De wijkagent gaat door op het punt waar de noodhulp stopt. "De wijkagenten zitten in de wijk en voelen wat er speelt. Zij adviseren de teamleiding en andere betrokken organisaties", vertelt Kaper. De wijkagent is niet bezig met 112-meldingen, tenzij ze in de buurt zijn en door de meldkamer gestuurd worden. De wijkagent heeft vaak te maken met achterliggende problematiek. "Als politieagent besef je niet hoeveel problematiek er achter de voordeur schuilt, terwijl je er als wijkagent wél mee in aanraking komt", zegt Boer, die hiervoor als senior politieagent ploegendiensten draaide voor 112 meldingen.

Bij verdachte omstandigheden, wanneer er ter plekke hulp nodig is, dient men altijd 112 te bellen. Wanneer de melding geen spoed heeft kunnen bewoners de wijkagent bellen via 0900 8844 of mailen op: wijkagenten.pijnacker-nootdorp@politie.nl. De wijkagenten zijn ook actief op social media, waar ze met name op Instagram een kijkje geven in de dagelijkse werkzaamheden. Voor wijkagenten is het goed om contacten te hebben en daarin te investeren", zegt Houweling. "Zowel met degene die iets gedaan heeft als met de slachtoffer wil je goed contact onderhouden, zodat je daarmee in gesprek kan blijven." De wijkagenten proberen zo zichtbaar mogelijk te zijn in de wijk. Ze lopen op straat, op de markt en zijn te vinden bij spreekuren. "Op een gegeven moment ken je zoveel mensen in de wijk, dat je altijd wel een praatje maakt met iemand die je ergens van kent", zegt Houweling. Soms komen de wijkagenten op deze manier meer te weten over zaken die er spelen en waarvan niet altijd een melding wordt gedaan", zegt Houweling

In Pijnacker is er een Driemensschap bestaande uit de wijkmanager, jongerenwerker en wijkagent. Een keer in de maand op dinsdag wordt er op verschillende locaties een spreekuur gehouden. "Hier kunnen mensen aanschuiven om problemen aan te kaarten, die ze in de wijk hebben", vertelt Spaapen. Het Driemensschap bezoekt ook de groepen 8 van de basisscholen in Pijnacker en Delfgauw. Hier wordt het spel Kahoot gespeeld. Dit is een quiz bestaande uit verschillende vragen op het gebied van verkeer, het werk van de politie, gemeente en jongerenwerk. In totaal zijn er twaalf vragen. Voor de wijkagenten is het belangrijk dat kinderen ze weten te vinden als ze nodig zijn. "Ook het Stanislascollege in Pijnacker willen we regelmatig bezoeken, daar zit de doelgroep. We proberen al vroeg problemen te signaleren en in te grijpen, om erger te voorkomen", zegt Houweling.

Zoals in bijna alle wijken komt jongerenoverlast ook in Pijnacker-Nootdorp en Delfgauw regelmatig voor. De wijkagenten proberen hierop in te spelen door samen met een jongerenwerker, de ouders te bezoeken en naar de oorzaak te zoeken. Vervolgens wordt er gekeken welke partners nodig zijn om die persoon weer op de rails te krijgen. Veel problemen tussen de jeugd, spelen zich tegenwoordig ook af op social media. Dit vraagt ook de nodige bemiddeling van de wijkagenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant