[Leuk uitje!] Lezing Ontstaan en Ontwikkeling van Nootdorp
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Leuk uitje!

Lezing Ontstaan en Ontwikkeling van Nootdorp

  •   1191 keer gelezen   Actueel

Ton Gribnau geeft op 20 november a.s. om 11.00 uur in het Parochiehuis, Veenweg, Nootdorp, een lezing over ontstaan en ontwikkeling van Nootdorp. Deze lezing is voor iedere belangstellende gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Voorafgaand aan de lezing, vindt om 10.00 uur de ledenvergadering van KBO Nootdorp plaats.

Ton vertelt hoe de omgeving van Nootdorp ontstond. Onze omgeving was eens bijna onbewoond. Hoe zag het er toen uit en welke ontwikkelingen vonden daarna plaats? Hoe leefden de mensen destijds en op welke wijze produceerden zij voedsel?

Ton schetst hoe ons landschap er uit zag na de laatste ijstijd en welke gevolgen stormen en overstromingen hadden. Waar vestigden de toenmalige bewoners zich in dit gebied? Op welke wijze ontgonnen zij de moerassige wildernis met als uiteindelijk resultaat het zo kenmerkende veenlandschap met zijn dijken, kaden en watergangen. Deze ontwikkelingen waren ook de aanleiding voor het ontstaan van polders, die zorgden voor het beheer van dijken en water.

Ook de toenmalige staatkundige en bestuurlijke situatie komt aan bod. Zoals de vorming van ambachtsheerlijkheden. Interessant is om te weten welke bestaansmiddelen men in de afgelopen eeuwen had en welk effect ontvening had voor het landschap. Turf werd afgegraven, de afwatering verzorgd, de bodem in cultuur gebracht om te dienen tot bouwland of weiland.

In oude geschriften wordt ‘Noitdorp’ voor het eerst in het jaar 1295 genoemd. Aan de hand van plattegronden, schetsen en schilderijen wordt een impressie gegeven hoe Nootdorp en omgeving in vorige eeuwen er uit gezien kan hebben.

Ook niet-leden en introducees, die interesse hebben in de Nootdorpse geschiedenis, zijn van harte welkom bij deze interessante lezing op 20 november 11.00 uur. Na afloop is er een drankje en hapje.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>