Overtrekkende spreeuwen (foto: Peter Elfferich)
Overtrekkende spreeuwen (foto: Peter Elfferich)

Toptijd voor vogeltrek

Actueel 814 keer gelezen

Ieder najaar verlaten enorme aantallen vogels hun broedgebieden om in warmere streken de winter door te brengen. Voor veel soorten ligt het zwaartepunt van de trek in oktober.

Als ik de voordeur uitstap is het opvallend windstil en warm voor de tijd van het jaar. Het is eind oktober en volop herfst: de bladeren vallen en in de lucht weerklinkt het ijle 'tsjie' van overtrekkende koperwieken. Met grote snelheid en vastberadenheid vliegen ze naar het zuidwesten. Terwijl ik naar de koperwieken kijk moet ik denken aan mijn man, die rond zonsopgang naar zijn trektelpost is gegaan aan de rand van de Groenzoom. Een aantal jaar geleden is hij daar met trektellingen begonnen. Een activiteit van enkele uren per week, in de periode van half augustus tot half november. De telgegevens voert hij in op de website trektellen.nl.

Soms ga ik mee trektellen. Meestal krijg ik het al snel koud en als er weinig te zien is verslapt mijn aandacht. Massale vogeltrek is een indrukwekkend schouwspel, maar dat zie je op binnenlandse trektelposten minder vaak dan in de duinen. Bij trektellen moet je vogels kunnen herkennen aan hun silhouet, manier van vliegen en 'trekroepjes'. Dat zijn de minimale geluidjes waarmee ze contact met elkaar houden. Een goede training voor het concentratie- en waarnemingsvermogen van de liefhebbers, die betrokken willen zijn bij dit fascinerende natuurverschijnsel. De overvliegende koperwieken geven mij het gevoel dat het een uitgelezen dag is voor vogeltrek. Mijn man bevestigt bij thuiskomst dit vermoeden. Er kwamen zoveel spreeuwen en koperwieken voorbij, dat het bijna niet was bij te houden. De volgende dag ga ik mee trektellen. 

Omstreeks acht uur gaan we van huis, de zon komt net op. Het is zwaar bewolkt en er staat een stevige wind. Lang niet zo aangenaam als gisterochtend. De wind blaast verkeerslawaai richting trektelpost en dat is ongunstig als je subtiele geluidjes wilt waarnemen. De tegenwind zorgt er wel voor dat doortrekkende vogels lager vliegen en daardoor beter zichtbaar zijn. Kleine groepjes spreeuwen komen langs, vlak boven de grond. Niet alle vogels die we zien trekken naar het zuidwesten. Twee grote zilverreigers vliegen de andere kant op. Waarschijnlijk trekken ze van hun slaapplaats in de Ackerdijkse plassen naar voedselgebieden in de omgeving. Andere vogels verblijven in de Groenzoom, of ze hebben daar geslapen en vliegen naar elders. Dat maakt trektellen ingewikkeld en tegelijkertijd boeiend. Het is niet zo'n topdag als gisteren, maar in een uur hebben we toch honderden spreeuwen zien langskomen en nog vele andere soorten.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant