Basisschoolkinderen, Deborah Post Honey Highway, gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Peter Hennevanger zaaien N470 Honey Highway.
Basisschoolkinderen, Deborah Post Honey Highway, gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Peter Hennevanger zaaien N470 Honey Highway.

Basisschoolkinderen zaaien Honey Highway

Actueel 1.227 keer gelezen

Donderdag hebben basisschoolkinderen uit Delfgauw, Pijnacker en Nootdorp samen met Berend Potjer, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en Peter Hennevanger, wethouder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp wilde bloemen gezaaid. 

Hiermee is de laatste 500 m2 van de in totaal 14.000 m2 N470 Honey Highway ingezaaid. De N470 Honey Highway zal zorgen voor meer voedsel voor bijen, hommels en vlinders. De zaden gaan nu in de grond, zodat in het voorjaar, bij de opening van de duurzaamste weg van Nederland, 'De N470 Geeft Energie', ook een blijvend paradijs voor bijen en insecten is ontstaan. Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. Bermen spelen een rol in het leefgebied van planten en insecten, zoals bijen, hommels en vlinders. Op initiatief van bewoners, en provincie Zuid-Holland in samenwerking met wegenbouwer Boskalis wordt deze Honey Highway aangelegd in de bermen van de N470 met een totale oppervlakte van 14.000 m2. "Bij beheer en onderhoud kijkt de provincie steeds naar nieuwe oplossingen om haar infrastructuur nog veiliger en duurzaam te maken. Dat doen we voor de mens, maar ook voor de natuur en met Honey Highway hebben we een 'snelweg voor de bijen en alle insecten'," aldus Berend Potjer, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. 

Een Honey Highway vraagt wat van alle mensen in de buurt. Het maaien van de berm wordt door de provincie aangepast op bloeifasen van de bloemen. Basisschoolkinderen krijgen 'Praktijkles Red de Bij' en in het voorjaar is er een terugkomdag in de berm. Ook zal er gezocht worden naar een geschikte plek voor biologisch-dynamische bijenkast."Een van de belangrijkste taken die gemeente Pijnacker-Nootdorp, samen met de gemeente Lansingerland binnen het provinciaal landschap op zich heeft genomen, is dat de twee gemeentes ambassadeur zijn van de ecologie, zodat er weer voldoende voedsel en leefruimte is voor insecten" aldus Peter Hennevanger Wethouder gemeente Pijnacker-Nootdorp. Eerder deze week zijn de bermen van de N470 van Delft naar Zoetermeer handmatig ingezaaid door Honey Highway in samenwerking met Boskalis. Op het asfalt reden immens grote vrachtwagens en machines om asfaltlagen te verwijderen, terwijl in de bermen de flinterdunne natuurzaden werden gezaaid door Honey Highway. "De meerjarige inheemse bloemenzaden zijn afgestemd op de grondsoort en zijn in de regio handmatig ingezaaid. De natuurzaden zijn afkomstig van oogstwinning uit natuurgebieden. Hiermee wordt wilde bloemennatuur weer teruggebracht in een berm die door intensief maaibeheer alleen nog uit gras bestond", aldus Deborah Post van Honey Highway. Honey Highway is een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Zij wil bijen, hommels en vlinders behouden en terug brengen in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant