Logo telstar-online.nl
De pater in 2014, toen hij in Pijnacker zijn gouden priesterfeest vierde. Zijn klasgenoten van de lagere (jongens)school waren toen ook van de partij. Op de foto begroet 'ome Rudi' Leo Ammerlaan.
De pater in 2014, toen hij in Pijnacker zijn gouden priesterfeest vierde. Zijn klasgenoten van de lagere (jongens)school waren toen ook van de partij. Op de foto begroet 'ome Rudi' Leo Ammerlaan.

Pater Rudi Hogervorst overleden in zijn tweede vaderland Chili

  •   keer gelezen   Actueel

Santiago/Pijnacker - Pater Rudi Hogervorst is maandag 4 november vrij plotseling overleden in de Chileense hoofdstad Santiago waar hij al bijna 55 jaar werkzaam was. De pater is 82 jaar geworden en heeft tot het laatst gewerkt.

"Je kunt gerust zeggen dat hij in het harnas is gestorven. Hij werkte nog parttime op een school. In het weekend werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege longproblemen en vrij snel daarna is hij overleden", aldus Jan de Groot van het zogenoemde Thuisfront Pater Rudi. Dat is een familie-actiegroep die tientallen jaren gelden bijeen gaarde waarmee de pater goede werken deed in Chili.
Chili was het tweede vaderland geworden van de pater uit Oude Leede die op 7 maart 1964 tot priester werd gewijd. Dat gebeurde in het studiehuis van Priesters van het Heilig Hart van Jezus (SCJ) in Nijmegen. Op 15 maart droeg Rudi zijn eerste Heilige Mis op in de Joannes de Dooperkerk in Pijnacker. Hij was toen 26 jaar.

De in 1937 geboren Oude Leedenaar – de jongste in een gezin van tien kinderen – kreeg rond zijn tiende jaar 'de roeping' om priester te worden. In 2014 vertelde Rudi dat de jonge enthousiaste Pijnackerse kapelaans van destijds hem hadden geïnspireerd. Natuurlijk had hij wel eens zijn twijfels tijdens de opleiding in Bergen op Zoom maar hij zette door. Graag wilde hij zich dienstbaar maken ergens in de wereld. Eerst was Kongo in Afrika de beoogde bestemming, maar via een kennis werd het Chili. Een gouden greep: de pater heeft nooit een tel spijt gekregen van zijn overgang naar Chili. Hij kon het prima vinden met de warme Chilenen die het bijzonder vonden dat hij als Nederlander huis en haard had verlaten om hen te helpen.

Een recente foto van pater Rudi, gemaakt tijdens een 'skypesessie' tussen Chili en Nederland.

Toen hij in juni 2014 terug was in Pijnacker voor het gouden priesterfeest, moest Nederland tijdens het WK tegen Chili spelen. We hebben de pater toen een oranje shirt gegeven, maar diep in zijn hart was hij eigenlijk voor Chili. Van nature was hij positief, maar in Chili is hij nog wat optimistischer en zorgenlozer geworden. Natuurlijk bracht zijn werk intussen wel de nodige zorgen met zich mee. Hij richtte zich altijd op de armen en kwetsbaren. De mensen die rond de twintigste van de maand al door hun geld heen waren. Chili heeft zich de laatste tientallen jaren goed ontwikkeld maar de kloof tussen rijk en arm is er niet kleiner op geworden.

Lange tijd was hij pastoor of pastor in een parochie. Ook werkte hij veel op scholen. De laatste jaren werd zijn energie minder en als hij dan naar Nederland kwam voor drie of vier maanden, dan probeerde hij hier even bij te komen. Ofschoon hij intussen ook meteen actief werd als invalpastor in de kerk in Pijnacker.

Toen de pater in 2014 zijn gouden priesterfeest vierde, was er een feest in het Parochiehuis waar ook zijn klasgenoten van de lagere school bij waren. Hij genoot er met volle teugen van en maakte breed lachend hernieuwd kennis met mannen die hij soms meer dan zestig jaar niet meer gezien had.

In 2017 was hij voor het laatst in Nederland. Hij was toen in het weinig warme voorjaar hier en vond het maar ongezellig koud. De pater was blij dat hij weer terug kon naar Chili. Pater Rudi wist dat hij waarschijnlijk ooit in zijn tweede vaderland zijn laatste adem zou uitblazen, maar maakte zich daar verder niet zo druk om. Zodra het 'Zijn tijd was', zou Onze Lieve Heer hem wel een keer komen halen, zei hij dan met zijn goedmoedige lach. De nuchtere eenvoud van zijn land van herkomst Oude Leede droeg hij overal met zich mee. Het was zijn kenmerk de dingen niet ingewikkelder te maken dan ze zijn.

De pater is maandag in aanwezigheid van een jonge priesterstudent overleden en vandaag, woensdag 6 november, al begraven. Waarschijnlijk zijn daar geen familieleden uit Nederland bij geweest. Binnenkort wordt een herdenkingsdienst gehouden in de kerk van Pijnacker. Nadere informatie daarover volgt via deze krant.

Meer berichten