Een halve eeuw tafeltennis in Pijnacker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
De mannen van het eerste uur, Kees Borsboom en Bert en Jong (links) en Loek Teller (rechts), naast Tom Langelaan. In het midden voorzitter Roel van der Beek en sportwethouder Peter Hennevanger.
De mannen van het eerste uur, Kees Borsboom en Bert en Jong (links) en Loek Teller (rechts), naast Tom Langelaan. In het midden voorzitter Roel van der Beek en sportwethouder Peter Hennevanger.

Een halve eeuw tafeltennis in Pijnacker

  •   721 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - De Tafeltennisvereniging Pijnacker, afgekort TTV Pijnacker bestaat vijftig jaar. Dat werd maandag 21 oktober groots gevierd in restaurant De Viergang. Het bruisende sportcentrum De Viergang is sinds dit jaar het domein van de TTV die veertig jaar gebruik heeft gemaakt van Sportzaal Het Baken.

Door een samenwerkingsverband met de Badminton Club Pijnacker (BCP) wordt nu op maandagavond de sporthal gedeeld, waarbij de TTV een derde deel van de hal gebruikt en de BCP de rest. Voor die samenwerking hebben de twee clubs een gezamenlijke stichting opgericht. Deze maandag de 21ste dus geen speelavond voor de plusminus veertig seniorenleden van de club – de jeugd is op dinsdag overigens wel gewoon in Het Baken blijven spelen – maar een leuk feestje met toespraken en de overhandiging van een fraai jubileummagazine. Erelid Kees Borsboom was de eerste die het boekje mocht ontvangen uit handen van voorzitter Roel van der Beek. Kees Borsboom is een man van het eerste uur, evenals de ook aanwezige Bert de Jong en Loek Teller. Alle drie zijn ze 78. Zij waren allemaal van de partij toen de eerste pingpongballetjes geslagen werden in de sportzaal van André Meijer aan de Westlaan.

Het was Gerrit Lalleman die bij André Meijer ging informeren of 'ze' daar één avond in de week konden tafeltennissen. Dat was rond 1 juni 1969. Daarom wordt die datum aangehouden als oprichtingsdatum. De daadwerkelijke oprichting van de club was begin 1970. Al snel stonden bij André Meijer wat tafels opgesteld en werd er driftig getafeltennist door een groeiend aantal mensen. De eerste voorzitter was Hans Menting. In 1975 maakte de club de overstap naar de Steinbachhal die er niet meer is. Daar heeft de club drie jaar gespeeld en daarna ruim veertig jaar lang in Het Baken, de sportzaal in Koningshof. Daar ligt dus het grootste deel van de historie van de vereniging. Daar was het jaarlijkse Scholierentoernooi, een bron van nieuwe tafeltennisjeugd.

Daar was het Paashazentoernooi en het Bedrijventoernooi dat tegenwoordig de naam draagt van clubman Frans Langelaan, die decennia lang heel veel heeft gedaan en betekend voor de club. Frans is een paar jaar geleden overleden. Enkele broers en zussen waren aanwezig om een jubileumboek in ontvangst te nemen. In Het Baken werden ook de jubilea van de club altijd groots gevierd, vaak met daarbij grote sterren als Bettine Vriesekoop, Paul Haldan, Henk van Spanje en Danny Heister. Ook dit jaar was er vanwege het gouden jubileum een demonstratie van topspelers Mark Mulder en Jeroen Kuijt. Het jubileumboekje laat zien dat de TTV Pijnacker altijd alles groots heeft gevierd en dat de club altijd zijn eigen rol heeft gespeeld in het lokale sportleven. Een promotioneel en sportief hoogtepunt was ieder jaar de deelname aan het Koninginnedagfeest in de Grote Tent aan de Sportlaan. Daar kon iedereen de hele dag onder leiding van het kader van de TTV Pijnacker lekker tafeltennissen. Met het verdwijnen van de Grote Tent was het ook met deze traditie gedaan.

Roel van der Beek schetste veel hoogtepunten maar noemde ook een paar dieptepunten. Het overlijden van dierbare leden en het vertrek van de mensen die via het Europees Octrooibureau lid waren van de club: ze kregen een eigen onderkomen. Dat betekende toen twintig procent achteruitgang in ledental. Ook het wegvallen van de zaterdag als dag voor de jeugd was heel jammer. Zoals gezegd is er nog wel een jeugdspeelavond. Op de nieuwe speellocatie De Viergang ziet de TTV Pijnacker volop mogelijkheden voor hernieuwde groei, zoals ook de tafeltennisbond bezig is met nieuwe groei. De voorzitter bedankte wethouder Peter Hennevanger voor zijn positieve medewerking aan de samenwerking met de BCP. En de wethouder – die ook officieel een magazine ontving – prees de voortvarendheid en de vernieuwingsbereidheid van de vereniging om na veertig jaar Baken een nieuwe stap te zetten. Het jubileumboekje eindigt met een verhaal van clubman/bestuurslid Joop van Eijk die schrijft dat de TTV Pijnacker er over vijftig jaar nog steeds kan zijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>