Jan van der Sman is geboren en getogen in Nootdorp.
Jan van der Sman is geboren en getogen in Nootdorp.

Tekenen is mijn allerleukste hobby, het is echt mijn ding

Actueel 1.471 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van Jan van der Sman, pentekenaar.

"Stiekem heb ik bijna te veel hobby's, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen, want het is natuurlijk juist fijn", zegt Jan van der Sman (79), geboren en getogen in Nootdorp. "Tekenen is mijn allerleukste hobby, het is echt mijn ding. In een moeilijke periode heeft het mij heel veel rust gegeven, het was mijn redding, ik bleef bezig. Wat een geluk heb ik gehad, denk ik achteraf wel eens, dat ik dat ontdekt heb."

"Ik kom uit een gezin van dertien en heb alleen lagere school gehad. Ik vond school niet leuk en daarom ben ik gewoon gaan werken. Ik werkte in de tuin, maar toen mijn moeder eens naar de kerk liep hoorde ze dat de bakkerij een jongen zocht en zodoende ben ik daar gaan werken. Ik ben brood- en banketbakker geworden en ben altijd lekker werknemer gebleven, geen zorgen. De avondopleiding die ik volgde vond ik niet erg want het was een vak dat je leerde. Eigenlijk wilde ik op mijn 59e stoppen in verband met alle leuke hobby's die ik naast mijn werk had, maar door omstandigheden liep het helaas anders en stopte ik eerder. Toen ben ik begonnen met miniatuurbouw, dat deed de hele familie. Zo heeft mijn broer de Utrechtse Dom en de Oude Jan en nieuwe kerk van Delft nagebouwd. Ik zat altijd in een koude schuur met een draaitafel, anders had ik geen ruimte. Wat dat betreft beviel die warme bakkerij me beter, ik heb een buitengewoon vak gehad. Op een gegeven moment zei een zus: zullen we eens gaan tekenen. Nee joh, zei ik, tekenen vond ik op school helemaal niets. Toch ben ik meegegaan, maar omdat ik het inderdaad niet zo leuk vond zei de leraar: probeer eens wat met een pen."

"Toen ben ik mijn geboortehuis gaan tekenen en die tekening heb ik nog steeds. Het heeft geresulteerd in het boek 'Nootdorp in Pennenstreken', daar ben ik zo blij mee. Stillevens tekenen vond ik niet zo leuk, daarom ben ik van foto's gaan tekenen. Het is niet te geloven dat het ook lukt, dat ik al die dingen maak, ik sta nog steeds perplex van mijn eigen. Ik ben zo'n bevoorrecht mens, zeg ik wel eens, mijn leven hangt echt van hobby's aan elkaar. Momenteel maak ik ook olieverfschilderijen, veelal beesten, daarmee ben ik nu eigenlijk meer aan het exposeren. Ik heb les bij Sonja Janssen, een vriendin van mijn dochter, ook voor de gezelligheid. Ze zei: ome Jan, bij mij kun je toch niets meer leren? En het is geen verven wat je doet, maar schilderen! Daarnaast doe ik nog steeds fanatiek aan pentekenen, vaak ook in opdracht. Gelukkig is het nooit zo geweest dat het mijn leven ging overheersen, anders had ik wel ingegrepen. Het moet voor mij wel een hobby blijven, no pressure. De mazzel is ook dat ik altijd alles bewaard heb over Nootdorp, zoals krantenknipsels in plakboeken. Dan zei mijn vader: wat heb je daar nou aan. Maar hij zou eens moeten zien wat ik heb opgebouwd over Nootdorp. Voor een krant schrijf ik stukjes over 'Oud Nootdorp', ik krijg van zoveel mensen mooie oude foto's mee daarvoor. Ik doe alles op de laptop, ik ben blij dat ik dat ooit geleerd heb."

"Mensen in het dorp zijn vaak nieuwsgierig wie er nu weer in de krant komt. Inmiddels ben ik zelf eigenlijk ook een bekende Nootdorper en daar sta ik nog steeds van te kijken. Ik wil mensen altijd graag mee laten genieten van wat ik doe. Voor het pentekenen was ik in het begin best wel nerveus, maar inmiddels heb ik het onder de knie en het blijft zo ontzettend leuk. Het is wel te hopen dat mijn handen en ogen goed blijven, maar voorlopig lukt het gelukkig nog wel. Soms zeggen mensen: dan kun je toch wat losser gaan tekenen, maar dat is gewoon niet mijn ding. Het contrast van het zwart-witte fascineert me ook altijd, boerderijen en oude huizen vind ik het leukst om te tekenen. En wie maakt het mee dat er een boek gemaakt wordt van zijn tekeningen, en dat met alleen lagere school, zo kun je het toch nog ver schoppen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant