Week van de Mantelzorg loopt nu al als een trein
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Simone Pont, Francis Bennis en Nienke Oldenhuis vinden het prachtig om de Week van de Mantelzorg te mogen organiseren. Samen met Nelleke van Eck die op de foto helaas ontbreekt.
Simone Pont, Francis Bennis en Nienke Oldenhuis vinden het prachtig om de Week van de Mantelzorg te mogen organiseren. Samen met Nelleke van Eck die op de foto helaas ontbreekt.

Week van de Mantelzorg loopt nu al als een trein

  •   372 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - De Week van de Mantelzorg duurt van zondag 10 tot en met vrijdag 15 november maar dat is te kort. Daarom is zaterdag de zestiende er ook bij getrokken. De aanmelding voor de verschillende activiteiten loopt namelijk als een trein.

Dat zeggen de vrouwen van het Samenwerkingsverband SBJ Samen Sterk dat de Week van de Mantelzorg organiseert. Dat zijn Simone Pont van het Jongerenwerk, Francis Bennis en Nienke Oldenhuis van het Bureau Mantelzorg Ondersteuning van de SWOP. Nelleke van Eck van de Bibliotheek Oostland zit ook in het team maar zij kon deze dinsdagmorgen 15 oktober niet aanwezig zijn in het 'spreekhokje' in De Schakelaar.

De stemming is daar opperbest en dat niet alleen omdat de verslaggever van de Telstar/Eendracht oliebollen heeft meegenomen. De vrouwen zijn enthousiast over hoe het allemaal loopt met de Week van de Mantelzorg die er aan zit te komen. Ten eerste hebben ze een prachtig programma samengesteld dat in een mooie folder helder en overzichtelijk is weergegeven en dat ook via internet te traceren en te lezen is. En ten tweede zijn ze heel erg te spreken over de aanmeldingen voor de diverse activiteiten. Voor een High Tea hebben zich al 75 mantelzorgers gemeld, al dan niet met introducé, vaak ook een mantelzorger. Veel belangstelling is er ook voor het Sieraden Maken bij Kera Bijoux.

Zonder twijfel gaat het ook lekker vol lopen in het Kerkelijk Centrum in Delfgauw op maandagavond 11 november. Clairy Polak vertelt dan over haar ervaringen als mantelzorger voor haar dementerende echtgenoot. De vrouw die onder meer bekend is van Nieuwsuur en Buitenhof is de derde bekende Nederlander in successie die in de Week van de Mantelzorg komt inspireren. De eerste was Hugo Borst en vorig jaar was Chazia Mourali aanwezig om te vertellen over de mantelzorg voor haar moeder. Ook bij Hugo ging het natuurlijk over de zorg voor zijn intussen overleden moeder.

Het is ook voor de derde keer dat er een Week van de Mantelzorg wordt georganiseerd, met dank aan de gemeente die de financiële middelen beschikbaar stelt. De Week en de activiteiten zijn een cadeautje voor alle mantelzorgers in de gemeente en dat zijn er duizenden. Iedereen die langere tijd onbetaalde zorg of ondersteuning verleent aan een naaste- familielid, vriend of kennis – die gehandicapt, chronisch ziek is, enzovoort – is mantelzorger. Vaak weten en beseffen mensen niet dat ze mantelzorger zijn. Het blijft natuurlijk ook een bijzonder woord!

Hoe dan ook: ga even bij jezelf na of je onder de definitie valt en kom naar de Week van de Mantelzorg. Er zijn ook genoeg jonge mensen die mantelzorger zijn voor een ouder, een opa/oma, broer of zusje. Wat is er allemaal te doen? Een lezing van rolstoeltennisster Diede de Groot in De Viergang, een theeconcert in de Dorpskerk in Nootdorp, de voordracht van Clairy Polak in Delfgauw, een workshop Sieraden Maken bij Kera Bijoux, een mooie roofvogelshow aan de Kleihoogt in Berkel, een workshop Levensboom macrameeën, een bezoek met bierproeverij aan het Tractorenmuseum in Berkel, Mindfull wandelen door de Balij, een workshop Handlettering, een cursus AED-gebruik, de al genoemde High Tea, een Proeverij Vitaliteit en een cabaretvoorstelling bij CulturA & Zo. Sommige activiteiten zijn al zodanig 'overtekend' dat nu al extra sessies zijn ingepland.

"De Week van de Mantelzorg is een cadeautje en dit mogen organiseren voelt ook als een cadeautje", zegt Simone. Francis en Nienke sluiten zich daar helemaal bij aan. Zij zijn iedere dag mantelzorgers aan het ondersteunen en vinden dat ontzettend mooi en dankbaar werk. Nienke tot slot: "Als mantelzorgers met elkaar in gesprek gaan over mantelzorg dan zie je dat ze elkaar meteen begrijpen en aanvoelen. Je ziet vervolgens hele mooie contacten ontstaan. Daar doen we het voor."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>