Het huisje van de grote clausilia kan achttien millimeter lang worden. (foto: Caroline Elfferich)
Het huisje van de grote clausilia kan achttien millimeter lang worden. (foto: Caroline Elfferich)

Een onopvallend slakje

Actueel 726 keer gelezen

Weelderig begroeide tuinen kunnen allerlei soorten slakken huisvesten. Sommige daarvan zijn tamelijk opvallend, maar andere soorten zie je heel gemakkelijk over het hoofd.

Tussen dorre bladeren in haar achtertuin heeft vriendin Truus een kleine slanke huisjesslak gevonden. Met haar vondst komt ze bij me langs. Ze vertelt dat ze in de afgelopen jaren drie of viermaal een dergelijk slakje in haar tuin heeft aangetroffen. Ze wil nu wel eens weten om welke soort het gaat. Aandachtig bekijk ik het elegante slakje, dat me niet bekend voorkomt. Het huisje is donkerbruin, circa zeventien millimeter lang en vier millimeter breed. Al met al een uitermate onopvallende verschijning tussen het dorre blad en ik vind het heel opmerkzaam van Truus dat ze het beestje heeft gevonden!

Slakken vind ik moeilijk te determineren en ik heb er weinig ervaring mee. Desondanks waag ik een poging. In de Elseviers slakkengids staan een aantal soorten afgebeeld die op het slanke slakje lijken. Een Midden-Europese soort vind ik er nog het meest op lijken, maar ik heb mijn twijfels, want toevallige vondsten zijn meestal algemene Nederlandse soorten. Daarom vraag ik advies aan slakkenkenner Rykel de Bruyne. Zijn reactie: "Zonder afbeeldingen van voor, achter en onderkant valt natuurlijk niets te zeggen. Gezien de vindplaats zou ik als eerste denken aan de grote clausilia (Alinda biplicata). Vroeger had deze soort een andere wetenschappelijke naam: Balea biplicata."

Het slakje van Truus lijkt inderdaad sprekend op de grote clausilia. Ik fotografeer het slakje van alle kanten en stuur de resultaten naar Rykel. De foto's bevestigen zijn vermoeden dat het om een grote clausilia gaat. Als ik hem vraag of het een algemene soort betreft, antwoordt Rykel: "Deze soort komt op veel verspreide plaatsen voor. Onder andere langs IJsselmeeroevers en in het rivierengebied, maar ook in tuinen, langs bermen, onder brandnetels, soms in strooisel etc. Ze zijn ook te vinden op steen en hout. Andere clausilia-soorten kennen we uit de duinen en uit het rivierengebied. In Zuid-Limburg zitten verder nog vier soorten die vrijwel uitsluitend daar leven. Gezien de foto's en de vindplaats is de kans wel erg groot dat het de grote clausilia is."

Als ik Truus verslag uitbreng van mijn bevindingen krijg ik het volgende bericht: "Ik heb de grote clausilia opgezocht in de ANWB-natuurgids, die ik onlangs uit de bibliotheek had gehaald. Hoera, hoera, daar stond het slakje ook in: grappig! Ik had de informatie dus eigenlijk al in huis."

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant