Logo telstar-online.nl
Prof. dr. Frans Grijzenhout bij "het straatje".
Prof. dr. Frans Grijzenhout bij "het straatje".

Lezing Pieter de Hooch door Prof. dr. Frans Grijzenhout

  •   244 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Prof. dr. Frans Grijzenhout is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de schilderkunst van de Gouden Eeuw en publiceerde onder andere over Jan Steen en Johannes Vermeer.

Hij identificeerde de plaats die Vermeer schilderde op zijn schilderij Straatje van Vermeer: Vlamingstraat 40-42 in Delft. Over deze ontdekking werd enkele jaren geleden een tentoonstelling gehouden in het Rijksmuseum en het Prinsenhof. Ook presenteerde hij het programma "Kunstraadsels" voor omroep Max Pieter de Hooch is geboren in 1629 in Rotterdam.

Hij woonde en werkte in Delft van 1652 tot 1660. Daarna ging hij naar Amsterdam. Na Johannes Vermeer wordt hij internationaal beschouwd als een van de belangrijkste Meesters van de Gouden Eeuw. Tot 16 februari 2020 is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Prinsenhof, waar schilderijen van over de hele wereld zijn samengebracht. Een unieke gebeurtenis. Na vierhonderd jaar komen zijn schilderijen terug naar Delft. Negenentwintig tópstukken. Niet eerder waren er zoveel schilderijen van hem te zien in Nederland.

Waar en wanneer
De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 31 oktober 2019 in 'De Acker', Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom (bijdrage € 5).

Meer berichten