Afbeelding

Alle huishoudens moeten omgekeerd inzamelen

Actueel 4.995 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het jaar 2020 wordt een gewichtig 'afvalinzameljaar'. Het systeem van 'omgekeerd inzamelen' dat al in Klapwijk en Emerald is ingevoerd, zal in de hele gemeente worden uitgerold.

Omgekeerd inzamelen houdt in: op eigen erf kliko's voor papier, gft en pmd en verderop in de wijk een verzamelcontainer voor restafval. Nu is het gemiddelde aantal kilo's restafval per inwoner nog 195 kilo. Dat moet terug naar 100 kilo en later zelfs naar 30 kilo. Verbranden wordt steeds duurder.

Er zit nu nog 62 kilo gft, 24 kilo papier en 25 kilo pmd (plastic) in die 195 kilo restafval. Papier verbranden kost 3,30 euro per blauw klilko terwijl het gescheiden ingezameld 2,40 euro oplevert. Het gevolg van het slecht scheiden is dat de afvalheffing volgend jaar met 60 euro wordt verhoogd tot ongeveer 375 euro voor een meerpersoonshuishouden.

Wethouder Hanneke van de Gevel zegt dat het omgekeerd inzamelen in Klapwijk heeft geleid tot een afname van het aantal kilo's restafval van 195 tot 125. In Delfgauw is dat 145 kilo. Voor beide wijken worden verbetermaatregelen bedacht en in de hele gemeente wordt volgend jaar het 'omgekeerd inzamelen' ingevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant