Afbeelding

Nacht van de Nacht

Actueel 760 keer gelezen

Regio - Natuurlijk Delfland organiseert op 26 oktober een bijeenkomst om de Nacht van de nacht te ervaren. We ervaren binnen en buiten de sterren en de lichtvervuiling, o.a. op het dak van het natuurcentrum het Melarium.

Belangstellenden worden uitgenodigd om 20:00 uur te verzamelen in Melarium, centrum voor natuur, bijen en kunst, waar we op het dak de nacht goed kunnen zien, Melariumpad 11, Delft. Inlichtingen via 06 – 33 00 1742 of via afdelingDelfland@knnv.nl. De avond zal tot circa 22:00 uur duren, er zijn geen kosten aan verbonden. Ga naar het Melarium via de Thijsseweg 11 in Delft en daar zie je aan het eind het straatnaaambord Melariumpad. Loop of fiets het pad af en na 10 minuten lopen of 3 minuten fietsen zie je het Melarium.

Gezondheid
Licht werkt verstorend op de mens. Sinds de komst van de elektrische lamp zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Uit onderzoek blijkt ook vooral dat men zich hindert aan het overvloedige licht.

Esthetiek
Het besef van de relatie tussen heelal en mens is een belangrijke erfenis die in alle culturen een rol speelt en gespeeld heeft. Helaas is onze Westerse cultuur als eerste bezig dit besef van de relatie tussen heelal en mens te verliezen.

Economie
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de hoeveelheid geld dat jaarlijks de duisternis in wordt gestraald. Heeft een gemeente al eens stil gestaan bij het feit dat de verlichting van één kerktoren met een vijftal schijnwerpers jaarlijks zo'n € 700,- aan energie kost? Datzelfde geldt natuurlijk voor het aanstralen van bedrijfspanden waar vaak een nog grotere hoeveelheid licht en dus geld wordt gebruikt.

Vogels, insecten en amfibieën
Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van deze dieren door desoriëntatie, afstoting en aantrekking. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe.

Voor vogels is licht de belangrijkste prikkel voor het timen van hun activiteit. Nachtelijk kunstlicht verandert de natuurlijke licht-donker cyclus. Daardoor kan de betrouwbaarheid van licht als prikkel verzwakken.

Nachtvlinders
Nachtvlinders hebben veel last van nachtelijk licht. De lampen trekken ze aan, waardoor ze beter zichtbaar zijn voor dieren die op hun jagen. Bovendien raakt hun biologische klok in de war.

Planten
Planten worden gestuurd door licht. Door continue belichting kunnen sommige planten niet groeien. Andere planten vertonen groei ontwijkend gedrag. Dit onderzoek toont de nadelige effecten op flora en fauna door licht.

Sterren
De Melkweg is in steden in Nederland niet meer te zien. Door de overvloedige verlichting die omhoog schijnt worden de zwakkere sterren overstraald en is de prachtige sterrenhemel onzichtbaar geworden.

Verkeersveiligheid
Uit onderzoek blijkt dat meer verlichting van wegen vaak leidt tot meer ongelukken. Zo gebeuren er in België twee keer zoveel ongelukken als in Nederland, terwijl de verlichting daar hoger is afgesteld en bijna alle snelwegen verlicht zijn. Het gevaar zit hem in het plots opduiken van verlichte objecten, zoals lantaarns digitale reclameborden. Het felle licht verblindt de autorijders voor korte tijd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook wordt er bij meer verlichting harder gereden, waardoor er meer ongelukken gebeuren. Om de verkeersveiligheid te behouden is het belangrijk om de toename van digitale reclameborden tegen te gaan en om straatverlichting verantwoord te installeren.

Volg Dossier Mastenbroek ook op Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant