Afbeelding

Pluktuin Ackerswoude groeit en bloeit

Actueel 1.804 keer gelezen

Onlangs was de opening van de Pluktuin aan de Brink in de woonwijk in aanbouw Ackerswoude. Wethouder Peter Hennevanger van Groen & Bloemen verrichtte met enkele kinderen uit de buurt de officiële opening door een informatiebordje te onthullen. Dat waren Linne en Mason, de Junior-Pluktuiniers.

Vijftien maanden eerder zakte zijn voorganger Piet Melzer nog tot over de rand van zijn laarzen in de bagger op Boomplantdag. De boom die hij toen plantte heeft de droge zomer zelfs niet overleefd en is later vervangen door een andere. Ook is er nadien nieuwe betere grond en drainage aangebracht op de locatie van de tuin.

Dat heeft geholpen: er is een prachtige groene pluktuin 'gegroeid' nabij de entree van Ackerswoude vanaf Pijnacker Centrum. Pal achter de boerderij van de familie Langelaan die daar al meer dan honderd jaar gevestigd is. In eerste instantie zou de boerderij evenals andere bestaande bebouwing moeten worden gesloopt vanwege de bouw van Ackerswoude. Maar na vele jaren strijd mocht de boerderij blijven staan. Tot groot genoegen van de Pluktuiniers, want de boerderij voegt veel sfeer toe aan de groene Brink.

Ook de crisis van 2008 hielp daar bij mee. Door die crisis en de ontstane vertraging van de ontwikkeling van Ackerswoude is er een totaal ander plan ontwikkeld dan eerst de bedoeling was. In plaats van een doorgetrokken Oostlaan en hoogbouw is er nu een mooi slingerend fietspaadje en bestaat Ackerswoude uit een kleur- en vormenrijk geheel van allerlei verschillende woningen aan 'brinken en hofjes'.

De wijk is razend populair en het grootste deel van de geplande duizend woningen is al gerealiseerd. Onlangs is het contract getekend voor opnieuw 154 woningen in het deel aan de zuidelijke zijde van de Monnikenweg die net als de Lange Campen als bestaande weg in het plan is opgenomen.

Terug naar de Pluktuin achter de boerderij van Langelaan. Deze locatie gaat in de toekomst waarschijnlijk uitgroeien tot een ontmoetings- en feestlocatie voor de wijk. Er is een flinke ruimte onbebouwd gelaten. In eerste instantie om een mooie tuin te creëren.

Het initiatief kwam van de omwonenden en toen de gemeente een stukje grond beschikbaar wilde stellen, grepen de bewoners deze kans met beide handen aan en werd er samen met de gemeente een plan ontwikkeld voor een buurttuin.

Iedereen kan mee helpen en dat gebeurt ook. Er wordt van alles gekweekt en er is intussen ook een insectenhotel plus een egelhuisje gebouwd.

De gemeente heeft het project goed op weg geholpen door bij de start van het project de vaste planten cadeau te doen. De voorjaarsbloemen zijn met flinke korting en veel enthousiast advies gekocht bij Fluwel Bloembollen, dankzij een donatie van Fonds 1818. SchieGroen heeft de houtsnippers verzorgd die de paden vormen.

Op zondag 2 juni was het openingsfeest. En daarbij was van alles te beleven. Gelukkig was het weer prachtig. Er stond een ijskarretje, er was een verhalenverteller en een kleurwedstrijd, er was kinderyoga gegeven door De Blije Boefjes uit Pijnacker en er werd volop getuinierd. De Blije Boefjes vond het initiatief zo leuk, dat ze kosteloos een kinderyogales verzorgden.

Met elkaar tuinieren is leuk, maar nog belangrijker is de ontmoeting, vertelde Diana Uphof namens de Ackerswoudenaren die erbij betrokken zijn. "Jong en oud komen hier samen. Echt heel leuk."

In eerste instantie was het de bedoeling om vaste tijden te plannen voor het werk dat gedaan moet worden, maar later bleek dat het beter werkt als iedereen gewoon op zijn of haar eigen tijd aan de slag gaat. Er is een flinke groep mensen intussen die de handen uit de mouwen willen steken. Verschillende mensen werden naar voren geroepen en gingen op de foto: Rick, Jeroen, Pascal, Joshua, Carla en Diana Uphof zelf, Margaretha en Renée. Wie het leuk vindt om mee te helpen, kan zich aanmelden via pluktuinaandebrink@gmail.com of Facebook.

Diana vertelde na afloop dat ze dol is op tuinieren en dat ze in het verleden een eigen moestuin had. Nu steekt ze haar energie vooral in de gezamenlijke Pluktuin. Het wonen in Ackerswoude bevalt haar bijzonder goed: het is gezellig en het is mooi ruim wonen. Met partner Rick en zoon Mason is ze in 2017 vanuit Leidschenveen naar Pijnacker verhuisd en van die move hebben ze geen moment spijt gekregen.

Toen buurtbewoner Arno van de Sande eind 2017 naar de gemeente stapte om te vragen of er een stukje grond voor een buurttuin vrijgehouden kon worden, reageerde de gemeente meteen positief. "We hebben een leuke gemeente", aldus Diana in een toespraakje.

Wethouder Peter Hennevanger reageerde daarop met de stelling: we kunnen alleen een leuke gemeente zijn als we leuke mensen hebben die initiatief nemen om er met elkaar wat moois van te maken. De gemeente heeft vanuit het project Buurtknip een financiële bijdrage geleverd en ook Fonds 1818 heeft meegewerkt. Het project Pluktuin prijkte onlangs zelfs op de voorpagina van het kwartaalblad van Fonds 1818.

Heel bescheiden was ook de PKN-gemeente van De Acker in Pijnacker-Noord aanwezig bij het openingsfeest. Dominee Jelke de Jong kwam een kijkje nemen en Netty van der Spek van De Acker bood een roos op stam aan en ze meldde dat de opbrengst van de collecte van de kerkdienst op zondag 2 juni voor De Pluktuin aan de Brink bestemd is. Een mooie verrassing voor Diana Uphof en de andere betrokken  vrijwilligers van de Pluktuin. Bij de PKN-gemeente Pijnacker en Delfgauw is Ackerswoude toegewezen aan De Acker en dus niet aan de Ontmoetingskerk aan de Klapwijkseweg. Uiteraard mag iedereen zelf weten of hij/zij naar de kerk gaat en zo ja naar welke! Kerk in Noord De Acker dringt zich niet op, maar laat wel weten dat ze is er is voor mensen in Ackerswoude.

Na de officiële opening ging iedereen lekker zijn gang. Ruimte genoeg. Kinderen luisterden gespannen naar een mooi verhaal. Groei & Bloei was er met een stand voor tuinadvies en kon meteen enkele nieuwe leden noteren.

De Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker vertelde over de vele mogelijkheden om in de omgeving te recreëren in het groen. De ijscoman deed goede zaken en in de tuin werden ervaringen en kennisfeiten uitgewisseld. Met bewondering werden het bijenhotel ingericht en het egelhuis bekeken.

"Als je hier aan het werk bent, komt er altijd wel even iemand naar je toe om een babbeltje te maken. Een gezamenlijke voorziening brengt mensen bij elkaar. Je bent lekker bezig in de buitenlucht en je ontmoet andere mensen. Daar gaat het vooral om", aldus Diana Uphof tot besluit.

Drukte van belang.
De opening.
Hollandse spelletjes.
Verhalenverteller.
Netty van der Spek van de Ackerkerk overhandigde Diana Uphof een roos op stam en de opbrengst van de collecte.
De ijscoman had het druk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant