Roxy met bewoonster Carolien en haar berenfamilie.
Roxy met bewoonster Carolien en haar berenfamilie.
Mijn job is top

Woonbegeleider Roxy Bergwerff

Actueel 1.499 keer gelezen

"Ik heb altijd al iets met zorgen voor anderen gehad", zegt Roxy Bergwerff. Het was dus al snel duidelijk dat zij na de middelbare school een beroep in de zorg zou kiezen. Roxy werkt inmiddels met veel plezier al bijna vijf jaar als begeleider bij Ipse de Bruggen Keijzershof, een woonvoorziening voor bewoners met een licht verstandelijke beperking.

Roxy werd geboren in Delft, verhuisde daarna naar Delfgauw en ging in Pijnacker naar school. Zij was als jong meisje vaak met paarden bezig. "Naast de paardenstal waar mijn pony stond werd dagbesteding met paarden georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking van Ipse de Bruggen. Dat sprak mij aan. Ik dacht: als ik met mensen in de zorg wil gaan werken dan lijkt dit mij wel heel erg leuk. Dat werd dan ook mijn eerste stageplek." Roxy koos voor de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. "Nadat ik eerst een half jaar naar school ben gegaan, ging ik stage lopen bij de manege van de dagbesteding en dat vond ik meteen heel leuk. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking lag mij goed. Ik ben mij verder gaan oriënteren en zo terecht gekomen op een woonvorm waarvan ik in het begin dacht dat het mij niet aan zou spreken, maar het kreeg toch steeds meer mijn interesse. De volgende stage was in een gezinsvervangend tehuis in Delft, middenin de stad, heel gezellig ook. Het werken op een woonvorm begon ik steeds leuker te vinden, ik leerde de bewoners van een andere kant kennen, je bent immers echt bij hen thuis. Mijn eindstage heb ik bij de Keijzershof, locatie van Ipse de Bruggen, doorlopen en daar ben ik uiteindelijk gaan werken."

"De zevenentwintig bewoners van de Keizershof zijn verdeeld over vier woongroepen", vertelt Roxy. "Wij bieden 24 uurs zorg en je werkt met wisselende diensten op verschillende groepen. Juist die afwisseling maakt het werken bij ons zo leuk. Elke dag is anders. Je ziet de bewoners steeds op een ander moment. Vooral de slaapdiensten zorgen voor een echt 'thuisgevoel'. Je slaapt in het huis van de bewoners en je wordt ook weer met hen wakker." De eerste slaapdienst was voor Roxy wel even wennen maar inmiddels vindt zij het de gewoonste zaak van de wereld.

"Het is mooi om samen met een bewoner en zijn of haar kernteam te werken aan een goed leven en hierbij dat leven te bevorderen", vervolgt Roxy. We vinden het daarbij belangrijk dat de mensen hun eigen regie hebben, zichzelf kunnen ontwikkelen en hun capaciteiten kunnen benutten. Wij zijn er dan ook om hen hierin te ondersteunen. Het is belangrijk dat de bewoners zich gewaardeerd voelen, je benadert iemand zoals je zelf benaderd wil worden en zo bouw je een vertrouwensband op met de mensen."

Roxy vat kort samen wat haar motivatie is voor het werken in de zorginstelling: "Het is zo mooi om met een bewoner samen te werken en de kwaliteit van zijn of haar leven te bevorderen." Er komt natuurlijk meer bij kijken. Roxy: "Onze woning zit midden in de wijk en wij vinden het belangrijk om alles bij ons 'zo normaal mogelijk' te doen. Zo gaan we altijd met kleine groepjes bewoners boodschappen doen. Ze koken – eventueel met hulp – voor hun woongroep of we gaan eropuit, de ene keer is dat een gepland uitje, een andere keer ontstaat er spontaan een idee. Juist die afwisseling vind ik zo leuk aan dit werk. Het kan zomaar zijn dat als het heel mooi weer is, en als iedereen er zin in heeft, wij met z'n allen de tram naar Scheveningen pakken", zegt Roxy die nog wel een wens heeft voor de toekomst: "Stageplekken voor onze bewoners. Ze kunnen echt veel meer dan mensen denken. Bijvoorbeeld koffie schenken of koken bij ouderen." Roxy vertelt ook dat bewoners nog altijd opzoek zijn naar vrijwilligers, dit kan één op één zijn, of met een groepje activiteiten begeleiden zoals koffie drinken, wandelen of zwemmen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant