Afbeelding

Het buitenzwemseizoen gaat van start!

Actueel 871 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Op woensdag 1 mei start het buitenzwemseizoen. Delfland controleert gedurende het buitenzwemseizoen het zwemwater op 16 officiële zwemlocaties in zijn beheergebied, zodat jij weet waar het water goed is.

Want zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar je moet wel weten waar het veilig kan. Gelukkig zijn er in ons land mooie officiële natuurwaterzwemwaterlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit de hele zwemzomer lang gecontroleerd.

De Dobbeplas
In Pijnacker-Nootdorp is de Dobbeplas de officiële zwemlocatie. Delfland en de gemeente hebben hier tussen 2012 en 2015 diverse maatregelen genomen om de kans op blauwalg te verminderen en kwaliteit van het zwemwater te bevorderen. En met resultaat: ook afgelopen jaar kon in de plas vrijwel de hele zomer worden gezwommen.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: "Waar het kan, nemen wij samen met de beheerder maatregelen om de zwemwaterkwaliteit positief te beïnvloeden. In de Dobbeplas hebben de maatregelen succes: al drie jaar op rij is daar geen grote overlast door blauwalg opgetreden. Maar, het is en blijft natuur..."

Help je mee?
Jij kan je steentje bijdragen aan de waterpret. Poep van ganzen en honden, lokaas en urine van grote en kleine zwemmers dragen bij aan de groei van bacteriën en bijvoorbeeld blauwalg. De aanwezigheid van ziekmakende bacteriën en/of blauwalg kan leiden tot een negatief zwemadvies. Dus voer geen vissen en watervogels en gooi geen eten in het water of op de ligweides. Laat je hond niet in de zwemplas zwemmen en laat hem niet bij het water poepen, want die poep spoelt als het regent zo het water in. En, maak zelf altijd gebruik van de wc's…

www.zwemwater.nl
Wie zomaar in een sloot, plas of vaart springt loopt risico's. Bijvoorbeeld om ziek te worden, jeuk te krijgen of een aanvaring te krijgen met andere waterrecreanten. Daarom zijn er in ons land officiële zwemwaterlocaties aangewezen. Daar wordt de locatie beheerd en de kwaliteit van het water gecontroleerd. Op www.zwemwater.nl vind je informatie over alle zwemwaterlocaties. Verder staan er blauwe informatieborden bij de officiële zwemwaterlocaties. Hierop staat onder andere vermeld of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies is afgegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant