De mahonie heeft zoetgeurende gele bloemen (foto: Caroline Elfferich)
De mahonie heeft zoetgeurende gele bloemen (foto: Caroline Elfferich)

Een struik om hommels te lokken

Actueel 1.996 keer gelezen

"Waar kun je een mahonia kopen?", vraagt een natuurliefhebber aan mij. Als ik hem vraag waarom hij zo'n struik wil hebben is het antwoord: "Ze zijn erg aantrekkelijk voor hommelkoninginnen."

Het antwoord verrast me en ik ga bij mezelf te rade of deze informatie klopt. Mijn gedachten gaan uit naar de grote mahonia struiken, die in het plantsoen groeien bij ons in de buurt. Die bloeien midden in de winter. Als de hommels beginnen te vliegen zijn ze al bijna uitgebloeid. De bloeiperiode lijkt dus niet gunstig voor insecten. Ik vraag waar de natuurliefhebber zijn wijsheid vandaan heeft. Het triomfantelijke antwoord luidt: "Dat heeft de stadsecologe van Delft mij verteld!"

Aha, een serieuze informant… Wederom probeer ik mij een beeld te vormen van de mahonia. Dan schiet me te binnen dat er in onze voortuin ook een mahonia groeit. Deze struik verscheen een aantal jaar geleden spontaan als zaailing in onze voortuin. De blauw berijpte mahonia bessen worden door vogels gegeten. De zaden worden uitgepoept en daardoor groeien deze struiken vaak onder heggen en bomen. Onze mahonia betreft duidelijk een andere soort dan de struiken in het plantsoen. Die van ons begint in maart te bloeien, een prima tijd voor hommels!

Als ik suggereer een mahonia te kopen in een tuincentrum, vertelt de natuurliefhebber dat hij laatst in het NRC las, dat tuincentra voornamelijk planten verkopen die er mooi uitzien. Het zijn vaak cultivars en buitenlandse planten. Prachtig, maar minder waardevol voor insecten dan inheemse planten. Dat klopt, maar is de mahonia een inheemse plant? Het aantal vragen dat ik niet kan beantwoorden neemt toe. Hoog tijd om het gesprek te beëindigen en informatie te gaan zoeken op internet.

De struik in onze tuin lijkt het meest op Mahonia aquifolium. Deze soort heet, volgens Verspreidingsatlas, tegenwoordig mahonie (Berberis aquifolium). Ze worden online volop te koop aangeboden. De mahonie behoort tot de Berberis familie en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Sinds de 19e eeuw zijn ze ingeburgerd in grote delen van Nederland. Als je er op let, dan zie je ze op allerlei plekken groeien waar ze zeker niet zijn aangeplant. Maar hier en daar worden ze wel aangeplant, bijvoorbeeld in de border links naast de Ontmoetingskerk in Pijnacker. Het zijn een beetje rommelige struikjes. Of de bloemen van onze mahonie echt veel hommelkoninginnen aantrekken kan ik nog niet met waarnemingen bevestigen, maar ik ga er op letten.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant