Afbeelding

Natuurexcursie naar de Groenzoom

Actueel 806 keer gelezen

Zondag 14 april van 9.00 – 11.00 uur zal NMP, de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker een natuurexcursie naar de Groenzoom organiseren onder begeleiding van Groenzoom beheerder Cor Noorman. De Groenzoom, een natuur- en recreatiegebied tussen grofweg Pijnacker, Berkel en Rodenrijs en Zoetermeer is een prachtig weide-, plassen- en slotengebied grenzend aan de drukke N470. Kennis van zaken is niet nodig en de excursie is vooral bedoelt om te genieten van al het moois wat er vliegt, zwemt en groeit.

Van tuinbouw en weiland naar natuurontwikkeling
De Groenzoom is vanaf 2010 ingericht en met een aantal grote plassen een aantrekkelijk leefgebied geworden voor allerlei vogels, vlinders en andere insecten. Op de paden in het gebied kan recreatief worden gewandeld en gefietst. De diepte van plassen en type oeverbeplanting zijn bepalend voor sommige soorten watervogels om er zich te voeden, te schuilen en te broeden. De natuurexcursie van 14 mei zal plaats vinden rondom deze plassen. We zullen zeker Grutto's zien en met wat geluk zullen we in het riet ook de blauwborst zien.

Groenblauwe Slinger door de Randstad
De Groenzoom maakt deel uit van de Groen-Blauwe Slinger, die een ecologische verbinding vormt tussen Midden-Delfland en het Groene Hart. Ook fungeert het gebied in dit drukke deel van de Randstad als een groene buffer tussen de oprukkende verstedelijking vanuit Rotterdam en Den Haag. Het gebied bestaat uit veel waterverbindingen, plassen en oer-Hollandse polders met kruidenrijke weilanden. Deze worden begraasd door koeien en schapen en bieden ruimte voor weidevogels, waterberging en recreatie. Het gebied trekt vanwege de waterrijkdom veel vogels aan, zoals steltlopers, eenden en ganzen. Soorten als Zilverreiger, Lepelaar, Grutto, Tureluur, Kievit, en Kluut zijn hier algemeen en broeden er ook. Kemphanen zijn er in het voorjaar met regelmaat in prachtig broedkleed te zien.

Natuurwandeling 14 april 9.00 – 11.00 uur
Graag willen wij u uitnodigen om in dit bijzondere gebied met ons een natuurwandeling te maken onder begeleiding van Cor Noorman, de beheerder van de Groenzoom. De excursie  is geschikt voor jong en oud en iedereen die van de natuur houdt. Je hoeft geen lid van NMP te zijn om aan te melden. We verzamelen om 8.45 bij de uitkijktoren aan het Terpenpad in Pijnacker op het randje van de Groenzoom en vertrekken van daar om 9.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om in de nabijgelegen pannenkoekenboerderij De Soete Suikerbol voor eigen rekening wat te drinken en nog even na te praten.

Neem vooral uw verrekijker mee als u die heeft, zodat we de vogels nog beter kunnen bekijken. Ook een vogelboekje kan behulpzaam zijn. Aanmelden kan vóór 14 april via activiteit@nmpijnacker.nl  o.v.v. uw naam, telefoonnummer en het aantal personen dat deelneemt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant