Goudzoeker René Vinju is graag in de vrije natuur.
Goudzoeker René Vinju is graag in de vrije natuur.

De bijzondere bezigheden van René Vinju

Actueel 2.123 keer gelezen

In Delftenaar René Vinju schuilt best een bijzonder verhaal. De boomlange vijftigjarige ambtenaar van de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft om te beginnen bijzondere hobby's. Hij is al heel lang radio-amateur, magneetvisser en goudzoeker. Ooit stond hij bij de Dobbeplas een meters hoge antenne op te bouwen. Dit vraagt natuurlijk om de nodige aandacht en binnen de kortste keren stond er een politiewagen met bijbehorende agenten naast hem. Na een korte discussie waren de agenten niet helemaal overtuigd van zijn uitleg. Altijd ook maar die politiemensen die als stoorzenders hem kwamen interrumperen. De heren keken hem argwanend aan, maar pakten hem net niet op.

Ook is René Vinju goudzoeker. Die hobby is als het ware voortgevloeid uit de hobby 'metaaldetectie'. Zoals je bij de radioamateurhobby ineens contact kunt krijgen met een 'zender/ontvanger' ergens in een Braziliaans regenwoud of met een Russisch ruimtestation MIR, gaat het bij de detector om de verrassing van het onbekende en het onverwachte. Ineens heb je iets bijzonders te pakken. Zo vond René ooit in een Tsjechisch bos in Sudetenland een dagboek van een Tsjechische lerares die een geheime en onmogelijke relatie had met een Duitse soldaat. Sudetenland was voor de oorlog een omstreden gebied. De Nazi's pikten het in en joegen alle Tsjechen eruit en na de oorlog kwam het weer bij Tsjechië en moesten alle Duitsers 'aufkrassen'. Blijft over de vraag: waarom begraaft iemand een dagboek in een bos? Welnu: het tijdelijk begraven van kostbaarheden kwam in die tijd veel vaker voor. En dat niet iedereen later zijn kostbaarheden weer opgroef, was en is voor metaaldetectorzoekers een walhalla. Metaaldetectie is voor René Vinju iets te gewoon geworden. Te veel mensen houden zich ermee bezig en te veel is al gevonden, zodat het bijzondere daar wel van af is. Daarom is hij gaan magneetvissen en goudzoeken. Hij zoekt naar natuurgoud. Je vindt ook in Nederland fijngoud, bijvoorbeeld in de Rijn, als je maar de juiste technieken toepast en over engelengeduld beschikt. René Vinju gaat er regelmatig met vrienden op uit om ergens in de vrije natuur lekker basic te leven, te genieten van de vrijheid en de schoonheid van bos en beek. Vooral Tsjechië trekt hem.

De meest gouden vondst daar was/is overigens vriendin Martina, die nu exact zeven jaar zijn levensgezellin is. Ze wonen samen in een appartement in Delft. Het is vrijdag en René geniet in zijn vrijetijdscamouflagebroek van een vrije dag. Een dag eerder bemande hij nog de receptie in het gemeentekantoor van Pijnacker-Nootdorp, keurig in pak en in zijn rol, ook als een burger onredelijk is. Juist op dat soort momenten verlangt René Vinju soms naar dat basic bos in the middle of nowhere in Tsjechië waar hij veel meer dan achter die balie in het gemeentekantoor de vrijheid voelt en zichzelf kan zijn. Binnen zijn werk heeft René een bijzondere move gemaakt die je niet vaak ziet. Opgeleid als hovenier kwam hij te werken bij Louis van der Meijden die hem uitleende aan de gemeente Pijnacker waar hij in vaste dienst ging werken. Eerst op de sportvelden en later bij de algemene buitendienst waar hij alle voorkomende werkzaamheden verrichtte. Via het aanbod om één dag in de week op kantoor te werken, ontstond het plan om de switch te maken naar de binnendienst.

René werd opgeleid tot frontoffice-medewerker en ambtenaar burgerlijke stand. "De interne opleiding ging goed, ik pakte het best snel en makkelijk op, maar de eerste werkdagen heb ik binnen meer gezweten dan ik op hele warme dagen in de buitendienst deed. Het was spannend. Een tijdlang heb ik buiten en binnen gecombineerd. Dat was als overgang prima, maar later ontdekte ik dat het toch beter was om een echte keuze te maken en toen is het binnen geworden. Zeker als je wat ouder wordt, is het voor je lichaam prettiger om niet altijd in kou, wind en regen te lopen." Ook binnen heeft René soms even wat mindere momenten, maar zijn vrije buitenhobby's vergoeden veel! "Over een maand zit ik weer lekker in de bossen van Tsjechië", aldus René die het leuk vindt mensen wegwijs te maken met het zoeken naar goud. Hij heeft ook een eigen website met webshop: www.pan4gold.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant