Bart van Egmond biedt muzieklessen aan voor jong en oud.
Bart van Egmond biedt muzieklessen aan voor jong en oud.

"Toen we hier begonnen was er helemaal niets"

Actueel 2.524 keer gelezen

"Je zou kunnen zeggen dat dit een beetje een uit de hand gelopen passie is", zegt Bart van Egmond (28) van Muziekschool Kunstinn. "We willen graag een steentje bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en muziek is daar een onderdeel van. Dat vind ik heel leuk!"

"Mijn achtergrond qua opleiding ligt op het gebied van maatschappelijk werk, dus niet op muzikaal vlak. Zelf speel ik wel gitaar en een klein beetje drums. Op dit moment werk ik als docent op een middelbare school. Maar ik wilde ook graag bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en niet alleen problemen oplossen. Daarom vind ik de combinatie van mijn passie voor onderwijs en muziek heel erg leuk. Wij bieden muzieklessen aan voor jong en oud waar plezier in het muziek maken voorop staat. Iedereen kan zich muzikaal verbeteren en ontwikkelen, ongeacht leeftijd, ervaring of ambitie en in elk muziekgenre. Op een gegeven moment ben ik het Stanislascollege in Delft binnen gelopen en heb ik gevraagd of ik daar les kon geven. In eerste instantie gaf ik kooklessen, biologie en allerlei keuzevakken. Ik kreeg de kans om dat een jaar te doen en tegelijkertijd mijn opleiding te starten. Ik vond het zo leuk om met die kinderen aan de slag te gaan dat ik daar mijn werk van heb gemaakt. De school was heel blij met me omdat ik goed met de kinderen kon opschieten. En die keuzemodules, zoals kook- en muziekles - waren zo tof omdat ik zag dat de leerlingen daar veel plezier aan beleefden. Ik had het er na het voetballen met een goede vriend, Stephan Molier, over hoe je daar iets mee zou kunnen doen. Stephan kende veel mensen in de muziekwereld en was al aan het lesgeven. Eigenlijk hebben we zo op een heel casual manier – na de voetbal – besloten muziek de wijk in te brengen. Vanuit mijn opleiding en achtergrond weet ik dat het voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen goed is met muziek in aanraking te komen, bijvoorbeeld voor de hersenontwikkeling en creativiteit, buiten alle cognitieve vakken. Ik vind wel dat we kinderen echt een beetje te kort doen door zo te focussen op het goed kunnen leren, leerlingen hebben zoveel meer talenten die ze kunnen ontwikkelen dan alleen dat en dat vind ik ook van groot belang. Toen we hier in Ypenburg begonnen was er helemaal niets. Wat wij tof vinden is als er met meer plezier muziek gemaakt wordt hier in de wijk."

"Als je iets leuk vindt word je er vaak ook beter in. Daarom proberen we jonge enthousiaste docenten aan te trekken die ook wel een relatie kunnen opbouwen met de leerlingen die hier les komen volgen en die hun passie voor muziek kunnen overbrengen. We hebben vijf docenten die allemaal conservatorium doen of hebben gedan. Het is wel leuk als ze al iets kunnen verdienen terwijl ze nog bezig zijn met hun opleiding, want een carrière in de muziek is vaak best lastig. We hebben regelmatig voorspeelavonden, de laatste met kerst. Leerlingen krijgen meestal individueel les, maar dan spelen ze soms ook samen met bijvoorbeeld een broer of zus. Hierdoor werken de leerlingen ergens naartoe, het geeft wel een stukje extra waarde aan de lessen. Op dit moment proberen we ook relaties te zoeken met allerlei verschillende instanties, zoals het Montaigne Lyceum en BSO's om activiteiten te organiseren op het gebied van samen muziek maken. Zelf houd ik van allerlei soorten muziek: van rock tot pop en van klassiek tot hip-hop. Singer-song writer liedjes vind ik heel leuk, zoals van Ed Sheeran, ook om die zelf te leren op de gitaar en ik merk dat de leerlingen dat vaak ook leuk vinden. Met muziek willen we graag bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Dat maakt dat we ook heel veel positiviteit terugkrijgen van leerlingen en docenten. Het zou wel heel tof zijn als we dit zouden kunnen uitbreiden en als we veel meer samenwerking aan zouden kunnen gaan met scholen en andere organisaties, zodat kinderen ook in aanraking komen met muziek zonder dat ze zich daarvoor specifiek hebben opgegeven."

Kijk voor meer informatie of een gratis proefles op www.kunstinn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant