Afbeelding

Rob IJsselmuiden helpt vluchtelingen op weg

Actueel 1.186 keer gelezen

Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd? Lees hier het verhaal van Rob IJsselmuiden, vluchtelingenbegeleider bij Vluchtelingenbegeleiding Pijnacker-Nootdorp.

"Wat mensen normaal gesproken gaandeweg leren moet nu allemaal in heel korte tijd gebeuren, dat is soms best heftig", zegt Rob IJsselmuiden, vrijwilliger bij Vluchtelingenbegeleiding. "Het is een speciale tak van sport, maar daarom juist heel leuk. Naast mijn werk als zelfstandige ben ik al zo'n tien jaar vluchtelingenbegeleider. Een aantal jaar geleden was ik werkloos en dan moet je oppassen dat je niet niets gaat doen. Toen ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk en zo ben ik hier terecht gekomen. Ik vind andere culturen heel interessant, en daar krijg je bij dit werk natuurlijk veel mee te maken."

"Deze mensen hebben een verblijfsstatus gekregen in Nederland: het maakt niet uit of je het daar wel of niet mee eens bent, het is gewoon een feit en wat kun je dan beter doen dan hen helpen en ondersteunen om te leren hoe alles in Nederland werkt. Het is heel leuk werk, los van het feit dat deze mensen gewoon hulp nodig hebben. Je hoopt natuurlijk dat ze maximaal kunnen integreren en dat jij daaraan je steentje kunt bijdragen. Het leuke is dat je met allerlei facetten van het maatschappelijk leven in aanraking komt waar je normaal gesproken niet zo snel mee te maken krijgt. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld geen kinderen, maar ik heb al heel wat kinderen naar school of kinderdagverblijf gebracht."

"Nu ben ik bezig om iemand aan te melden bij de Voedselbank, en heb ik onder meer contacten met de gemeente, Humanitas en jeugdzorg. Qua tijdsbesteding wisselt het nogal, soms is het heel intensief en soms wat minder. Ik ben er in ieder geval twee dagdelen per week mee bezig. Je hebt één of meer vaste gezinnen of persoon die je in principe voor een jaar begeleidt, als langer hulp nodig is kunnen ze bij de formulierenbrigade van de SWOP terecht. Ieder gezin heeft andere dingen nodig. Globaal zijn er wel dingen hetzelfde, maar het is geen standaardpakket. Moet je je eens voorstellen dat je met bijna niets terecht komt in een vreemd land. Vaak moet je zorgtoeslag, een fiets, sport voor kinderen, een vervolgopleiding, werk en heel veel andere dingen regelen. Elke keer als iets lukt denk ik: het is gelukt! Als mensen uiteindelijk hun weg gevonden hebben, daar doe je het voor. Natuurlijk gebeuren er ook wel eens dingen die minder leuk zijn, soms is het best lastig om in het Nederlandse keurslijf te passen als je dat niet gewend bent. Mensen uit oorlogsgebieden zijn vaak getraumatiseerd en daar wordt niets aan gedaan omdat het nu geen probleem is, en dat vind ik jammer want in de toekomst kan het dat wel worden. Als het goed gaat is het top en als het minder gaat voelt dat wel eens als een teleurstelling, maar dat is natuurlijk niet nodig dus daar blijf ik dan ook maar niet te lang bij stilstaan. Ik vind dit werk nog steeds leuk om te doen!"

Voor meer informatie kunt u contact zoeken via www.swop.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant