Afbeelding

Vogels voeren en herkennen in de tuin

Actueel 1.197 keer gelezen

NMP, de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker, neemt u maandelijks mee naar de natuur in en rondom Pijnacker-Nootdorp. Deze keer aandacht voor vogels in de tuin. En een oproep om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling van 25 t/m 27 januari. Er valt veel te beleven in de wintertuin!

In de winter is er weinig te eten voor de vogels in de natuur. Alle bessen en zaden zijn op, de insecten zijn weggekropen en het is veelal honger lijden voor vogels in de kou. Ze zijn daarom bereid dicht bij mensen in de buurt te komen indien er wat te halen valt. We kunnen helpen door vogels in tuin of balkon te voeren. Van belang is te weten welke vogels je op welke manier kunt lokken. Sommige vogels hangen graag aan vetbollen of pindaslingers terwijl andere juist graag op de grond rondscharrelen op zoek naar zaden. Zorg daarom voor variatie in wat en waar je voer aanbiedt. Vetbollen, pinda's of strooivoer zijn overal verkrijgbaar en er komen veel verschillende vogels op af zoals Koolmezen, Tortelduiven en Huismussen. Het is erg leuk om samen te kijken welke vogels er op het voer af komen.

Hoe herken je vogels?
Vogelbescherming Nederland biedt op haar website tuinvogeltelling.nl een mooi overzicht van de soorten vogels die je 's winters zou kunnen verwachten in de tuin. Deze kun je ook via de website nmpijnacker.nl downloaden. In het gedrag is de ene soort schuwer dan de ander. Het Roodborstje is niet bang, komt tot vlak bij het raam en scharrelt actief rond in de tuin. Halsbandparkieten zijn brutaal en komen vaak met meerdere vogels af op al het lekkers. Gaaien en alle andere kraaiachtigen lijken brutaal, maar zijn juist schuw en vliegen onmiddellijk weg bij onraad.TIP: Ga er binnen achter het raam rustig voor zitten. Een verrekijker helpt om de vogels beter te kunnen bekijken en het verschillende gedrag waar te nemen.

Vogels voeren: wat mag?
- Pinda's en pindakaas: Gebruik voerpinda's en vogelpindakaas. Deze zijn gemaakt van ongebrande pinda's, zijn ongezouten en bevatten meer voedingsstoffen. Doe losse pinda's alleen in een pindasilo. Liever niet in een netje omdat vogels hier met hun pootjes in verstrikt kunnen raken. U kunt ook hele ongebrande pinda's in de dop aan een slinger rijgen. Bij pindakaas uit een pot erop letten dat u ongezouten pindakaas neemt en dus niet de gewone supermarkt pindakaas.

- Vet en zaadbol: Maak ze eenvoudig zelf. Gebruik ongebruikt en ongezouten hard frituurvet. Smelt dit in een pannetje op het vuur tot het warm is, maar niet heet. Voeg op 5 delen frituurvet 1 deel strooivoer toe. Giet de brij in een leeg blikje, afgesneden leeg melkpak of kartonnen bekertje. Leg er vóór de brij stolt een stevige katoenen of hennep draad in met een krul zodat deze goed in het vet blijft zitten. Laat afkoelen tot het stevig is. Haal het tot slot uit het potje en hang het dan op in de tuin of balkon.

- Strooivoer: In de winter is in veel winkels speciaal strooivoer te koop. Dit is een mengsel van allerlei zaden die vogels graag lusten. Dit kunt u los op de tegels of grond strooien voor de scharrelaars zoals Mussen en Tortelduiven of in een speciale voedersilo doen en ophangen voor de Kool- en Pimpelmezen.

Nationale Tuinvogeltelling
Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland worden jaarlijks tegelijk op landelijk niveau alle tuinvogels in kaart gebracht. U kunt hier aan meedoen door uw tuinvogels te tellen in 3 gemakkelijke stappen:

- Tel op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari 2019 een half uur lang de vogels in eigen tuin of op uw balkon.- Noteer alle soorten die u ziet, maar tel ze niet bij elkaar op om te voorkomen dat u dezelfde vogel tweemaal noteert. Noteer van iedere soort alleen het hoogste aantal dat u op enig moment in dat half uur tegelijk ziet. Dus ziet u eerst drie Koolmezen en later vijf tegelijk, dan noteert u vijf Koolmezen.
- Geef uw telling door via de smartphone app Tuinvogels of via de website tuinvogeltelling.nl/tuinvogels.

Lokaal tellen
De Nationale Tuinvogeltelling is een mooie gelegenheid om een beeld te krijgen van de soorten vogels die 's winters in de bebouwde kom van Pijnacker-Nootdorp worden gezien. Wij weten bijvoorbeeld dat de huismussen uit dorp en stad verdwijnen. Hoe zit dit in onze gemeente? Welke bijzondere soorten komen hier voor? Wat zijn de vogelrijke wijken in onze gemeente? Wij willen het heel graag weten.

Hoe kunt u meedoen?
U helpt door het hele weekend van 25 t/m 27 januari alle soorten vogels, die u in uw tuin of op uw balkon ziet, te noteren en deze waarnemingen naar vogeltelling@nmpijnacker.nl te sturen. Gewoon een mail sturen met uw adres en de waargenomen soorten en aantallen mag natuurlijk ook. Tip: Vogels zijn het meest actief in de ochtend. Dat is het beste moment om te tellen. De tellijst en vogeloverzicht kunt u downloaden via nmpijnacker.nl. Stuurt u ons een foto mee?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant