Harald van Zielst van Trots op Pijnacker-Nootdorp wil dat de lokale woningmarkt weer lucht krijgt.
Harald van Zielst van Trots op Pijnacker-Nootdorp wil dat de lokale woningmarkt weer lucht krijgt.

Wachttijd sociale huur- en vrije sectorwoningen gigantisch opgelopen

Actueel 2.935 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De wachttijd voor een sociale huurwoning is in onze gemeente opgelopen tot ruim vijfenhalf jaar. Dat staat in het recente jaarverslag van de lokale woningcorporatie. Fractievoorzitter Harald van Zielst van Trots op Pijnacker-Nootdorp luidt de noodklok, maar zijn ideeën vinden naar eigen zeggen amper gehoor in de gemeenteraad.

Volgens Van Zielst ligt de wachttijd mogelijk nog veel hoger. "Tijdens de introductie van de zogenoemde startnotitie, vorige maand in Delfgauw, werd door een ambtenaar gemeld dat de wachttijd voor een woning in het eerste halfjaar van 2018 al op 123 maanden stond. Dat is ruim tien jaar!", zegt hij. De voorman van Trots, de partij die ooit het levenslicht zag onder de vleugels van politica Rita Verdonk, heeft de problematiek meermaals op de politieke agenda gezet, maar kreeg nul op rekest bij zijn collega's. "Vooral het openzetten van de huizenmarkt in onze gemeente voor inwoners van Haaglanden vind ik een slecht idee. Het zorgt ervoor dat onze eigen jongeren en ouderen straks helemaal niet meer aan een woning kunnen komen."

Trots kon onlangs tijdens een gemeenteraadsvergadering ternauwernood voorkomen dat de lokale huizenmarkt ook voor Rotterdam-Rijnmond geopend zou worden. "Veel inwoners hebben al noodgedwongen Pijnacker-Nootdorp verlaten", weet hij. "Ik heb in 2016 geënquêteerd bij een heleboel makelaars in de gemeente. Ze gaven vrijwel allemaal aan dat inwoners tussen de dertig en veertig jaar naar andere steden zijn vertrokken, omdat ze in hun eigen gemeente, in de vrije sector, geen stap konden maken." Toch is er hoop, want in de toekomstige wijk Tuindershof worden flink wat sociale woningen gebouwd. "Maar met een open inschrijving voor woningzoekenden uit heel Haaglanden is dat natuurlijk ook geen oplossing.

Als het aan Van Zielst ligt, worden er in rap tempo woningen gebouwd louter en alleen voor de eigen inwoners. "In Pijnacker Noord zouden we op de oude Stanislas-locaties prachtige appartementen kunnen bouwen voor ouderen. Er zijn veel alleenstaande ouderen die wat kleiner willen wonen en nu in veel te ruime eengezinswoningen zitten. In Nootdorp ziet hij kansen voor jongeren- en ouderenwoningen in de Dorpsstraat, maar ook in diezelfde combinatie nabij de locatie van de voormalige brandweerkazerne aan de Koningin Julianalaan. Tot slot hamert de lokale politicus op het belang van saamhorigheid en sociale cohesie. "Dat valt weg als alle dorpsgenoten gedwongen worden om naar een andere stad te verhuizen. Iedereen wil straks toch graag dichtbij zijn ouders wonen wanneer ze hulpbehoevend worden? Inwoners moeten die keuze in ieder geval kunnen maken en dat kan nu niet!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant