De burgemeester aan het woord met rechts de nieuwe ‘binnenvlag’.
De burgemeester aan het woord met rechts de nieuwe ‘binnenvlag’.

Nieuwjaarsreceptie: nog nooit zo veel nieuwe Nederlanders

Actueel 1.032 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp heeft vorig jaar een record aantal 'nieuwe Nederlanders' mogen verwelkomen. In totaal 86 waarvan liefst dertien Britten. Dat zijn dan mensen die vanwege de dreigende Brexit het Nederlanderschap aanvragen om 'straks' niet in de problemen te komen. Het betreft dus buitenlandse mensen die hier al korter of langer wonen en na een inburgeringscursus een Nederlands paspoort aanvragen en ontvangen.

Deze feitelijke informatie was onderdeel van de toespraak van burgemeester Francisca Ravestein tijdens de Nieuwjaarsreceptie maandagmiddag 7 januari in het Bestuurscentrum van de gemeente aan het Emmapark. De burgemeester moest even halthouden omdat ze bemerkte dat de volgorde van haar papieren niet helemaal juist was. Na een minuut ontving ze van een ambtenaar 'een nieuw setje' en kon ze vertellen dat de bevolking van Pijnacker-Nootdorp vorig jaar 'netto' met 620 mensen is toegenomen tot bijna 55.000. Er zijn in de gemeente vorig jaar 350 nieuwe huizen opgeleverd, met name in de nieuwe wijken Keijzershof en Ackerswoude. De burgemeester zei dat er een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college zijn aangetreden in 2018 en dat er een raadsbreed beleidsakkoord tot stand is gekomen onder het mom van 'verder in verbinden'. 2018 was een jaar van hoogte- en dieptepunten. Een dieptepunt was het overlijden van raadslid Bartjan Kerklaan. Ook onder de ambtenaren was er rouw. Politiek was er enige commotie over wel of geen houtstookinstallatie en wel of geen autobusmuseum.

Helemaal aan het eind van het jaar was er opschudding over het stoppen van de Beatrixrun. De Nationale Politie wil geen menskracht meer vrijmaken voor het begeleiden van de run door motoragenten. De burgemeester kan zich voorstellen dat de politie moet woekeren met de middelen, maar het bestuur van Pijnacker-Nootdorp moet wel zelf de prioriteiten kunnen bepalen bij de vraag: welke evenementen willen we per se wel en welke kunnen we missen? "Wat ons betreft blijft de Beatrixrun gewoon voortbestaan, ook na 2019." Een applaus ondersteunde dit pleidooi. Politiechef Gerard Anker was tijdens de receptie in druk gesprek met Gerco Veltrop, de organisator van de Beatrixrun. Gerard heeft al gezegd: "Desnoods stap ik zelf op de motor." De burgemeester noemde ook de opvallende hitte tijdens de zomerperiode. De Kortebaandraverij van Nootdorp werd er zelfs door afgelast maar ging later in de herkansing en werd zelfs uitgeroepen tot beste draverij van Nederland. De burgemeester noemde ook evenementen als het nieuwe Dobbe Lente Festival en Verbeelding dat voor het eerst in Nootdorp van start ging.

Ze memoreerde natuurlijk ook het bezoek van de koning en de koningin ten tijde van NL Doet. Ze kwamen in 't Hofland pannenkoeken bakken. Daar had Young Connection geregeld dat bewoners van het oude Hofland de nieuwe bewoners zouden ontmoeten. Dat zijn starters en voormalige vluchtelingen. De dag was een voorbeeld van hoe je verschillende groepen mensen op een natuurlijke manier bij elkaar brengt. Verder memoreerde de burgemeester dat in 2018 voor het eerst een grote internationale organisatie heeft besloten zich te vestigen in Pijnacker-Nootorp. De organisatie OPCW die zich bezighoudt met het tegengaan van het gebruik van chemische wapens, gaat zich op Heron in Nootdorp vestigen. Van deze organisatie zijn 193 landen lid. De gemeente heeft bij gelegenheid van het tekenen van een grondreserveringsovereenkomst zelfs een gemeentelijke 'binnenvlag' aangeschaft. Die zal vaker worden gebruikt: in 2018 heeft een hele reeks bedrijven zich in Pijnacker-Nootdorp gemeld om zich hier te vestigen. De bedrijventerreinen zijn dus volop in ontwikkeling evenals de woonwijken.

Naast Ackerswoude en Keijzershof in Pijnacker komt in Nootdorp Het Gildehof van de grond. Ook de nieuwe appartementen langs de Thorbeckelaan in Pijnacker-Noord werden genoemd. Die woningen zijn bijna klaar. Intussen is de gemeente alweer bezig met het voorbereiden van nieuwe wijken, die deze keer helemaal gasloos zijn: Tuindershof in het verlengde van Keijzershof en De Scheg tussen de Vlielandseweg, het Molenpad en de spoorlijn. Tot slot prees de burgemeester de eigen bevolking omtrent het verloop van oud en nieuw. Het is heel rustig gebleven en dat is te danken aan het gedrag van veel mensen die achteraf ook de rommel opruimen. En er was een gedegen voorbereiding waarbij diverse instanties goed samenwerkten. Met een compliment voor iedereen wenste de burgemeester iedereen een geweldig 2019.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant