Afbeelding

Prachtig boek 'Heerlijk uit onze streek' gepresenteerd

Actueel 1.300 keer gelezen

In het Innovation Centre van Duijvestijn Tomaten aan de Overgauwseweg is vrijdag 30 november het streekproductenkookboek 'Heerlijk uit onze streek' gepresenteerd. Het boek is gemaakt door Wouter Steeneveld, eigenaar van De Vang eten & drinken aan de Oudeweg in Nootdorp.

Wouter is een kok/restauranthouder die het liefst met streekproducten werkt. Vlees van De Biesland Hoeve in Delfgauw, aardbeien van De Hoogsche Wetering in Pijnacker, komkommers van Komkommerkwekerij De Kade in Nootdorp, tomaten van Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker en brood dat gebakken is van meel dat 'vermalen' is door de oude stenen van molen Windlust, pal naast De Vang. Al in 2015 kreeg Wouter het idee om een lokaal kookboek te gaan ontwikkelen met heerlijke gerechten en vindingrijke recepten die helemaal gebaseerd zijn op lokale producten die zo duurzaam, natuurlijk en biologisch als mogelijk geproduceerd zijn. Tijdens de wording van het boek en de groei van het project ontdekte Wouter Steeneveld meer en meer wat er allemaal op en uit eigen bodem gekweekt en geproduceerd wordt binnen Pijnacker-Nootdorp. Ook heel bijzondere groenten. In navolging van de recepten zijn ook de makers van het boek puur lokaal.

Ron Labordus heeft interviews gehouden met allerhande bevlogen ondernemers en vakmensen, zoals chef-koks maar ook kwekers en restauranthouders. Nootdorper Theo van Vliet heeft de vormgeving van het boek gedaan en Pijnackernaar Victor van Leeuwen heeft de fotografie gedaan en die knalt er in felle kleuren uit. Het is mede daardoor niet alleen een kookboek geworden maar ook een kijkboek en een leesboek. Sandedruk uit Nootdorp heeft het prachtig gedrukt in een oplage van 2000 exemplaren die her en der te koop zijn – onder meer bij De Vang en bij Van Atten – voor een prijs van 19,95 euro. Het eerste exemplaar is vrijdag 30 november in ontvangst genomen door burgemeester Francisca Ravestein die zelf het voorwoord heeft geschreven. De burgemeester is zelf een fervente kokkin maar dan wel met de messen in de rechterhand. Ze vertelde dat ze het best eng vond om in opdracht van fotograaf Victor van Leeuwen het mes in de linkerhand te nemen. "Alles voor een optimale compositie", lachte de fotograaf.

De burgemeester toonde zich heel blij met het boek dat in haar ogen een schitterend stukje reclame is voor Pijnacker-Nootdorp vanuit citymarketing-oogpunt. De slogan 'Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp' kan niet natuurlijker tot uiting komen dan in een kookboek dat helemaal is gebaseerd op de natuurlijke voortbrengselen van de Pijnackerse, de Nootdorpse, de Delfgauwse en de Ouwe Leese bodem. Het boek bevat een kleine veertig recepten van verschillende topkoks, onder meer Kenny van Dijk van De Vang, maar ook van Ton Bekkers van restaurant Calva in de Dorpsstraat in Nootdorp dat nationaal aan de 'sterrenweg' timmert. Ook Carlo Straver heeft diverse recepten op zijn naam. Er zijn eenvoudige bij maar ook hele complexe. Zo gezien zit er dus een bepaalde opbouw in het boek dat feitelijk ook als lokaal leerboek gezien kan worden. Met heel veel hoofdrolspelers zijn interviews gehouden met als resultaat: mooie verhalen waarin de mensen over hun drive, hun passie en hun vak praten.

Hoeve Biesland is daar ruim in vertegenwoordigd: deze hoeve omvat een slagerij, een bakkerij en een natuurlijke groentetuin. Tja en wat gaan we allemaal klaarmaken en eten vanuit het boek. We zien sauzen en soepen, onder meer pompoensoep, tomatensoep, maar ook tuinbonensoep en knolselderijsoep. Preitaart met geitenkaas, lamsgehaktballetjes met pastinaak stamppot, een tournedos met biet en geitenkaasdressing, enzovoort. Er zijn voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en ook proeverijen van lamsvlees en pannenkoeken van molenmeel. Kortom: je kunt in verschillende jaargetijden heerlijk gevarieerd eten met gebruikmaking van lokale, verse en duurzaam gekweekte producten. Of die afkomstig zijn uit het grote moderne bedrijf van Duijvestijn Tomaten die met aardwarmte hun kassen verwarmen of uit het oude lage kasje van de biologisch-dynamische kweker Rob van Paassen uit Oude Leede. Na de presentatie van het boek was het nog lang gezellig in het Innovation Centre met 'lokale verse hapjes'!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant