Voorzitter VNO-NCW Oostland Ilone Ammerlaan (links) en de nieuwe regiomanager van de ondernemingsvereniging Monique Spek.
Voorzitter VNO-NCW Oostland Ilone Ammerlaan (links) en de nieuwe regiomanager van de ondernemingsvereniging Monique Spek.

Regiomanager VNO-NCW maakt kennis met ondernemers

Actueel 669 keer gelezen

Naast de groei van het aantal leden bij VNO-NCW Oostland staat het gevarieerd maken van de netwerkbijeenkomsten hoog op het wensenlijstje van Monique Spek, sinds 1 november de nieuwe regiomanager van de ondernemingsvereniging en opvolgster van Cindy Smeele. In het kader hiervan staat een voorstelrondje langs de ondernemers in de regio op de agenda.

Monique Spek gaat op bezoek bij de broers Jeroen en Stephan Droogh, samen eigenaar van vier Intratuin vestigingen met in totaal ruim vijfhonderd medewerkers. Ilone Ammerlaan (voorzitter van VNO-NCW Oostland en directeur Leo Ammerlaan/Plantise) vergezelt de kersverse regiomanager. In de sfeer van 'tuin' en 'groen' wisselen de gesprekspartners ervaringen uit in het bijzijn van deze krant. Spek vertelt dat de eerste vraag die zij stelde aan het bestuur van VNO-NCW Oostland was: 'Wat is mijn mate van vrijheid?'. "Bij de urgentie van de groei van het ledenaantal heb ik zelf ideeën en met de organisatie van netwerkbijeenkomsten heb ik veel ervaring opgedaan als voorzitter bij NOOVA (Netwerk voor vrouwelijke ondernemers). Groei is een hot item want als je niet groeit gaat de rek eruit".

Prioriteiten stellen
,,Leef je uit, wij staan open voor jouw ideeën", was het antwoord van Ammerlaan die zegt het een pre te vinden dat de regiomanager zelf ondernemer is. "Het wordt een leuke combi", vervolgt Spek. Een gedeelte van de week begeleid ik verbouwingen en renovaties voor particulieren in het Oostland voor mijn eigen bedrijf. Daarnaast zet ik mij zestien uur in voor de ondernemingsorganisatie. Het zal best door elkaar heen lopen qua planning, want als je iets van de grond wil krijgen moet je natuurlijk je moment pakken. Het is de kunst om prioriteiten te stellen en daarmee aan de slag te gaan. Het werven van nieuwe leden en het organiseren en uitvoeren van de bijeenkomsten zullen we met elkaar oppakken. Met het bestuur én de leden dus. Ook qua inhoud en het zoeken van een locatie. Mijn ervaring is dat het leuker wordt als je als ondernemer er zelf mee aan de slag gaat." Ammerlaan, inmiddels ruim drieënhalf jaar voorzitter van VNO-NCW Oostland, beaamt dit. "Met de opzet van de bijeenkomsten koppelen we de 'know how' van de ondernemers aan het thema. Het is ontzettend leuk om op die manier met ondernemers bezig te zijn." De voorzitter legt uit dat er een onderscheid is tussen de taken van het bestuur en de functie van regiomanager: "Mijn collega-bestuursleden en ik hebben het allemaal erg druk, onze regiomanager moet druk op ons leggen, zij is het vliegwiel om ons aan te sturen."

Tuindersdochters
Het kan geen toeval zijn dat juist op een 'groene' locatie wordt afgesproken voor een interview. Spek groeide op als tuindersdochter in Amstelveen. "Mijn opa bezat een landbouwbedrijf en mijn vader wilde rozenkweker worden. Het was best een uitdaging voor hem om kassen te gaan bouwen, maar hij zette door. Als een echte pionier nam hij steeds nieuwe initiatieven en breidde het bedrijf meerdere keren uit. Ik herinner mij dat hij zich wilde onderscheiden met zijn Baccara rozen op de bloemenveiling. Dat was lastig met het systeem van de veilingklok maar door het plakken van stickers met een logo op het cellofaan, iets dat we nu heel gewoon vinden, voordat de karren 'voor de klok' kwamen bereikte hij dat 'de rozen van Van Mastwijk' een begrip werden in de wijde omgeving."

Ammerlaan, eveneens tuindersdochter, had nooit gedacht dat zij in de tuin zou gaan werken. "Mijn vaders lijfspreuk was: 'In de polder word je niet wijs, kijk naar buiten!' Ik kwam in de reiswereld terecht en wilde graag voor mijzelf beginnen maar vond daar niet de voldoening die ik zocht. Je was teveel afhankelijk van anderen om het jouw klanten naar de zin te maken." Toen er een bedrijfsleider bij het familiebedrijf (Plantenkwekerij Leo Ammerlaan) vertrok, moedigde echtgenoot Robert (Douma) haar aan om er een rol te gaan spelen. "Mijn moeder vroeg of ik dat echt wel wilde en zei: 'Zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag ben je ermee bezig'." ,,Toen ik vertelde dat ik een eigen bedrijf wilde starten, zei mijn moeder precies hetzelfde", herinnert Spek zich die voor de liefde van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde. "De eerste keer dat ik die kant op ging was best spannend." Zij begint te lachen. "Als Amsterdammer ging je meestal niet verder dan Delft. Ik wilde eigenlijk omkeren maar ik dacht: als ik nu terugga, doe ik het nooit meer." Spek ging in de regio Rotterdam aan de slag als manager van re-integratiebureau 'De gezonde Zaak', en deed veel ervaring op in het project- en interim management. Zij trouwde met een ondernemer (projectmanager), heeft drie kinderen en woont sinds 2002 in Berkel en Rodenrijs waar zij eigenaar is van Projectbureau Anthe.

Op de vraag waar het tweetal persoonlijk veel waarde aan hecht, antwoordt Spek: "Laat mij maar sporten, zet mij maar op de ski's of een snowboard op een hoge berg en ik voel mij een ander mens. Daar doe ik inspiratie en energie op." Ammerlaan zoekt het dichter bij huis: "Een fleurige, bloeiende plant. Die past ook bij mij als persoon. Een plant is altijd in beweging." De Intratuinbroers Droogh maken van de gelegenheid gebruik om input te leveren voor de bijeenkomsten 'nieuwe stijl'. "Stephan stelt voor om meer aandacht te schenken aan de veranderende manier van leven van klanten en medewerkers anno 2018. Jeroen pleit voor meer 'binnenkijken' bij bedrijven in plaats het behandelen van thema's, zoals bedrijfsopvolging en macro-economische onderwerpen.

VNO-NCW
VNO-NCW Oostland behartigt de belangen van 130 ondernemers in het Oostland en valt onder de regio 'West', een van de vijf regionale werkgeversverenigingen van het grote VNO-NCW. De regiomanager vertegenwoordigt een keer per week de afdeling Oostland in de Malietoren, de thuisbasis van VNO-NCW in Den Haag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant