Bakker Tom geeft tekst en uitleg aan de leergierige leerlingen.
Bakker Tom geeft tekst en uitleg aan de leergierige leerlingen.

Ackerweide bakt ze bruin bij Rijnbeek

Actueel 1.364 keer gelezen

Pijnacker - Twee groepen 4 van basisschool Ackerweide waren donderdagmiddag 15 november op excursie in de bakkerij van Bakkerij Rijnbeek in de Emmastraat.

De leerlingen keken hun ogen uit en zagen nu in de praktijk wat ze op school al hadden geleerd in het kader van het thema brood. Tom en Frans Rijnbeek vertelden wat er allemaal in brood zit. Met andere woorden: welke grondstoffen er nodig zijn om een lekker brood te kunnen bakken. De verschillende stadia van het wordingsproces van een brood lieten ze in de praktijk zien. Ze kregen te horen dat een brood er al met al wel drie uur over doet voordat het helemaal gebakken is en gegeten kan worden. Dat de bakkers van Rijnbeek al om één uur 's nachts met bakken beginnen en de hele nacht doorgaan, maakte grote indruk op de kinderen. "Daar moet ik niet aan denken", zei er een. Toen ze te horen kregen dat een bakker eigenlijk 's nachts werkt en overdag slaapt, zei een andere leerling: "Ik geloof dat vleermuizen dat ook doen." De leerlingen stelden allerlei vragen waar de Rijnbeken zo goed mogelijk antwoord op gaven. Ze weten nu dat Rijnbeek zestig soorten brood heeft en dat de bakkers doordeweeks 800 broden per dag bakken en in het weekend 1.200.

Voor de drukke zaterdag beginnen ze vrijdagavond om acht uur 's avonds al met bakken en dan gaat het werk inclusief het schoonmaken van de bakkerij door tot één uur 's middags. Overigens werkt dan niet iedereen van begin tot het eind. Rijnbeek is niet alleen een broodbakker maar ook een banketbakker. De lekkerste koekjes worden gebakken. Banketbakker Menno die drie jaar bij Rijnbeek werkt, liet zien wat de basis is van koekjes bakken. De leerlingen mochten zelf mooie vormpjes maken van een plaat met wenerdeeg. Banketbakker Menno vindt het mooie van banketbakken dat je zelf leuke dingen kunt ontwikkelen en creëren. Bakkerij Rijnbeek is de oudste en de grootste ambachtelijke bakkerij van Pijnacker. Eigenlijk is het de enige bakkerij die nog ter plaatse alles bakt.

De andere bakkers, zoals Ammerlaan en Van Maanen, hebben elders een centrale bakkerij van waaruit ze meerdere winkels bevoorraden. Bakkerij Rijnbeek heeft twee winkels. De oervestiging in de Emmastraat en verder is er nog een eveneens prima draaiende winkel in winkelcentrum Keijzershof. Die winkel wordt gerund door Mark Rijnbeek, een broer van de bakkers Frans en Tom. De broers zijn allemaal in de veertig: Frans is 46, Tom 43 en Mark 42. De vierde generatie van het familiebedrijf is nu aan het bewind. De bakkerij werd in 1924 begonnen door Hein Rijnbeek. Zijn zoon Frans nam het later over en vervolgens kwam diens zoon Frans in beeld. Frans is nu achter in de zestig en bouwt rustig af, evenals zijn zus Joke die over niet al te lange tijd afscheid neemt van het bedrijf. En zo is Bakkerij Rijnbeek als familiebedrijf in volle glorie en bakhitte op weg naar het honderdjarig bestaan in 2024.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant