Letty en Erna (links) hebben er samen een prachtig boekje van gemaakt.
Letty en Erna (links) hebben er samen een prachtig boekje van gemaakt.

Letty en Erna maken mooi voorleesboekje

Actueel 1.162 keer gelezen

Onlangs is ze zeventig geworden, de Pijnackerse Letty Raaphorst. Ze is al lang met pensioen als leidinggevende bij het ministerie van Sociale Zaken, zodat ze alle tijd had en heeft om op de kleinkinderen te passen en hen verhaaltjes voor te lezen en te vertellen...

Totdat op een goede dag de volgende generatie kleinkinderen zei: oma, waarom maak je er niet een boekje van. Dat was een goed idee. En zo debuteert Letty Raaphorst op haar zeventigste met het boekje 'Windjes avonturen'. Een leuk voorleesboekje voor kinderen van drie tot acht. Letty woont in Pijnacker-Noord en daar woont ook Erna de Vries van wie Letty wel wist dat ze mooi kan tekenen en schilderen. En zo kwam van het een het ander: Erna maakte mooie aquarellen als illustratie bij het verhaal en het gevolg is een prachtig boekje dat de (buur)vrouwen 'in eigen beheer' hebben uitgegeven. Het is gedrukt bij Business Print in Nootdorp en te koop bij Van Atten in Pijnacker voor een tientje per boekje.

Van dat tientje gaan twee euro naar een goed doel: tegengaan van kindhuwelijken in het Afrikaanse land Niger. Er moet eens een frisse wind gaan waaien om daar een einde aan te maken. En zo zijn we meteen bij de inhoud van het verhaaltje dat Letty vertelde aan haar kleinkinderen als het weer eens heel stevig was gaan waaien. De hoofdpersoon is Windje en dat is een kindje van pa Orkaan en ma Storm. Ze leven op zee maar als pa en ma slapen gaat Windje op avontuur, richting de kust waar mensen lekker aan het zonnen zijn maar de benen nemen als Windje even lekker uitblaast. En zo gaat hij verder voorbij de kust het land op, waar hij draaiende wieken van een molen goed op gang helpt. Vervolgens gebeurt er iets waar Windje later spijt van krijgt. Verder verklappen we niks: lees of voorlees het zelf maar!

Het is echt leuk en de illustraties van Erna de Vries zijn schitterend. Het is voor een schrijfster natuurlijk altijd spannend wat een illustratrice er van gaat maken, maar Letty zegt dat het wel leek alsof Erna in haar hoofd had gekeken om de beelden te zien die zij – Letty dus – zelf in haar hoofd had. "Ik vind dat ze er geweldig mooie plaatjes bijgemaakt heeft waardoor het verhaal nog veel meer is gaan spreken."

Erna zegt dat de beelden toch vooral voortkomen uit het beeldende verhaal dat Letty heeft gemaakt. Hoe dan ook: het resultaat is zeer de moeite waard. De oudste kleinkinderen zijn al zestien en veertien. De jongste is vijf en kan nog van het verhaaltje genieten, zegt Letty die in totaal wel acht hele leuke kleinkinderen heeft! Zie ook: www.ernadevries.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant