Afbeelding

Oude gemaal Polder van Nootdorp te koop

Actueel 4.472 keer gelezen

Nootdorp/Delft - Het oude gemaal van de Polder van Nootdorp, gelegen Aan 't Verlaat 41 in Delft, staat te koop. Het gemaal met toebehoren, dat eigendom is van het Hoogheemraadschap van Delfland, heeft geen waterstaatkundige functie meer en is aangewezen als gemeentelijk monument.

Het gemaal is in de periode 1840-1844 gebouwd door het voormalige waterschap Polder van Nootdorp en is gelegen aan de rand van het recreatiegebied de Delftse Hout, naast een fietspad. Het gemaal bevindt zich aan het einde van een (boezem)watergang in de kernzone van een regionale waterkering (boezemkade en veenkade). Het gemaal is in 1916 voorzien van een centrifugaalpomp, in 1980 voorzien van een elektromotor en in 2003, na gereedkoming van het nieuwe gemaal, buiten gebruik gesteld.

Gemeentelijk monument
Het gemaal heeft cultuurhistorische waarde vanwege de functionele relatie met de drooglegging van het bijbehorende poldergebied in de 19e eeuw en de waterhuishouding daarvan. Het gemaal is, in de omgeving van Delft, een van de weinige nog resterende negentiende-eeuwse gemalen uit de beginperiode van de bemaling met stoomkracht.

Bestemming
Het oude gemaal met toebehoren is opgenomen in het bestemmingsplan "Delft Oost (Delftse Hout), vastgesteld 2013-06-27" en draagt deels de bestemming: Wonen

Watervleermuis
In de onderbouw van het gemaal (oude inlaat) is een kolonie watervleermuizen gehuisvest. Deze watervleermuizen zijn beschermd op grond van de wet Natuurbescherming. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft besloten het gemaal met omliggende grond (totale oppervlakte circa 2.227 m2) te verkopen en hecht er waarde aan dat geïnteresseerden diverse mogelijkheden hebben om het gemaal te kunnen bezichtigen.

Roepman Makelaardij heeft de opdracht gekregen de verkoop te begeleiden. Op de volgende data (tijden) zijn er mogelijkheden om het gemaal te bezoeken.

Bezichtigingen:
Donderdag 9 augustus 2018 tussen 15:30 uur en 17:00 uur;
Donderdag 16 augustus 2018 tussen 15:30 uur en 17:00 uur;
Vrijdag 24 augustus 2018 tussen 15:30 uur en 17:00 uur.

Voor verder informatie, documentatie en verkoopvoorwaarden kunt u contact opnemen met Roepman Makelaardij. Uitgebreide informatie is aanwezig op kantoor.

Veel informatie is ook terug te vinden op Funda.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant