Orlando lag een week in het water van de Blauwe Loper. Na een anoniem telefoontje werd zijn lichaam gevonden bij het eilandje (rechts).
Orlando lag een week in het water van de Blauwe Loper. Na een anoniem telefoontje werd zijn lichaam gevonden bij het eilandje (rechts).

Verdachte zag Orlando Boldewijn in het water, maar deed niets

Actueel 11.397 keer gelezen

Nootdorp/Den Haag - De 27-jarige verdachte die vorige week dinsdag na drie dagen hechtenis weer op vrije voeten werd gesteld op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Orlando Boldewijn, heeft verklaard dat hij de scholier in het water heeft gezien, maar geen hulp heeft aangeboden. Ook sloeg hij geen alarm. Dat heeft de politie de familie van Orlando Boldewijn vorige week medegedeeld.

De zeventienjarige Rotterdammer werd op zondagavond 18 februari door de Hagenaar om 19.30 uur uitgenodigd om naar Ypenburg te komen. Omdat Orlando geen geld had voor het OV, maakte hij twintig euro over naar zijn bankrekening, zo blijkt uit bankgegevens van de Rotterdammer die in handen zijn van onze redactie.

Orlando stapte volgens de verdachte rond 20.30 uur op de boot en verbleef daar een paar uur. Volgens de verdachte is Orlando rond middernacht weer afgezet aan de kade, omdat hij naar huis wilde. Dit wordt bevestigd door getuigen die Orlando inderdaad hebben gezien. Hij staat daarnaast op camerabeelden. Volgens een buurtbewoner had Orlando geen geld meer om naar huis te reizen en was hij wanhopig op zoek naar een wifi-spot om iemand te bereiken. Een buurtbewoner verklaart dat hij Orlando om 01.00 uur heeft gesproken en hij contact zocht met de 27-jarige Hagenaar, maar hem niet meer kon bereiken. De verdachte zegt dat hij ondertussen in slaap was gevallen op het bootje en ineens wakker werd. Hij hoorde én herkende de stem van Orlando en zag hem in het water. Hij deed niets en sliep verder. De vraag waarom hij de jongen niet uit het water heeft gehaald blijft onbeantwoord. Ook over de vraag waarom hij geen alarm sloeg is geen duidelijkheid.

Een week lang verkeerde de familie van Orlando Boldewijn in onzekerheid. Op maandag 26 februari werd hij gevonden. Het levenloze lichaam van Orlando lag op de bodem van de Blauwe Loper, vlakbij de vaste visstek van de Hagenaar. De 27-jarige Hagenaar wordt op dit moment alleen nog verdacht van het 'in hulpeloze toestand achterlaten' van Orlando, aldus de familie van de scholier. Het Openbaar Ministerie en de politie wilden dit dinsdag dit niet bevestigen. Indien de verklaring van de verdachte klopt, betreft het geen misdrijf, maar een overtreding. Voor deze overtreding kan volgens het Wetboek van Strafrecht een maximale gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van maximaal 4100 euro worden opgelegd.

De grote vraag voor het onderzoeksteam en de familie van het slachtoffer is: hoe is Orlando in het water terechtgekomen? Heeft u zondag 18 februari Orlando nog gezien in de omgeving van de Blauwe Loper in Ypenburg? Heeft u iets gehoord dat - hoe onbelangrijk het misschien ook lijkt - kan bijdragen aan een oplossing in deze zaak? Neem contact op met het Grindr-team. Tips zijn welkom bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Wilt u vertrouwelijk mailen met onze redactie? Stuur een e-mail naar redactie@telstar-uitgeverij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant