Afbeelding

Het verhaal achter de rozencarrousel langs de N470

Actueel 9.747 keer gelezen

Pijnacker/Berkel - Valentijnsdag komt er aan en dan zijn veel ogen gericht op rode rozen. In Duitsland betalen ze in deze periode gerust vier euro voor een roos en in Engeland niet zelden vier pond. De rode roos is het liefdesgeschenk bij uitstek en helemaal als die roos afkomstig is uit de kwekerij van Avance Roses aan de Pastoor Verburghweg 7 in Berkel en Rodenrijs. Dit bedrijf is eigendom van Robin en Frank van der Meijs. 

Zijn het extra drukke tijden voor jullie?
Ons werk bestaat in hoofdlijnen uit twee onderdelen: het produceren van rode rozen en de afzet ervan. We hebben fors geïnvesteerd om de teeltomstandigheden qua groeilicht, klimaat en voeding te optimaliseren. Hierdoor zijn wij in staat om wekelijks een zelfde hoeveelheid rozen te kweken. Nog belangrijker is dat wij daardoor het hele jaar lang rozen van dezelfde topkwaliteit kunnen kweken. Dit maakt ons betrouwbaar voor onze klanten. Met Valentijn is er logischerwijs een enorme vraag naar rode rozen. Aan ons de taak om de rozen zo goed en eerlijk mogelijk te verdelen. Daarnaast willen wij een deel van onze rozen blijven verhandelen via de veilingklok om onze vaste klokkopers te bedienen, maar ook voor de risicospreiding.

Het is dus niet mogelijk om met Valentijn meer rozen te hebben?
Het zou wel kunnen. Dan moet je harder gaan stoken of andere trucs bedenken om de productie te verhogen, maar dat doen wij niet. Dat is erg kortzichtig, omdat onze klanten na de Valentijnperiode weer toprozen willen. In onze visie moet je daarom nooit concessies doen aan de kwaliteit.

Wat is er zo bijzonder aan jullie Red Naomirozen?
Red Naomi is tot nu toe de allerbeste grootbloemige rode roos. Het is de veredelaars nog niet gelukt om een nóg betere roos te veredelen. Er zijn vier kenmerken waardoor deze rode roos er écht uitspringt: een heel lang vaasleven; extreem veel bloemblaadjes, 55 tot 75 stuks; een mooie openbloei en een heerlijke subtiele geur.

Hoe veel rozen kweken jullie per jaar?
We hebben een kwekerij met een oppervlakte van zes voetbalvelden. Daarmee behoren wij tot de middelgrote kwekers van rozen in Nederland. Per jaar oogsten we zo'n negen miljoen rozen. Het oogsten gebeurt zeven dagen per week, twee maal per dag en 365 dagen per jaar. Indien wij minder frequent oogsten, doen wij concessies aan de kwaliteit. De rozen groeien aan vaste struiken. Ons gewas staat al tien jaar en doet het nog uitstekend. De rozen worden nog elk jaar mooier.

Hoe krijgen jullie het nou voor elkaar om zo'n hoge constante kwaliteit te bereiken en tegelijk ook zo'n grote productie?
Dat bereik je door de factoren die die kwaliteit bepalen zo goed en constant mogelijk te houden. De temperatuur, de luchtvochtigheid, de samenstelling van de voeding, het groeilicht boven de planten; al die factoren moeten optimaal zijn. Als het in het voorjaar en de zomer buiten heel zonnig is, kunnen we de temperatuur in de kas niet te hoog laten worden door de deksproeiers aan te zetten en het schermdoek te gebruiken. Als de luchtvochtigheid in de kas te laag dreigt te worden bij warm weer, kunnen we de sproeiers combineren met luchtramen die niet te ver open gaan, zodat de luchtvochtigheid op peil blijft terwijl het toch niet te warm wordt. Ook in de winter moet je alert zijn. Als dadelijk de februarizon erg fel is, kunnen we het schermdoek boven het gewas sluiten zodat de planten niet blootgesteld worden aan de directe en felle straling van de zon.

Is dit deel van het werk de kick van het vak?
De kick is steeds weer geweldige mooie rozen kweken met een grote belevingswaarde. Als ik onze toprozen zie, voel en ruik, dan gebeurt er echt iets met mij.

Met hoe veel mensen doen jullie het werk?
Ongeveer met dertig mensen, inclusief mijn broer, vader en ik. We zijn er natuurlijk niet altijd allemaal want dan zouden we 365 dagen per jaar werken. Gelukkig hebben we ook zo af en toe een vrije dag maar we zijn er wel enorm bij betrokken. Alles gaat immers altijd door.

Komen jullie uit een kwekersfamilie?
Onze verre voorouders waren boeren. Opa Van der Meijs is gestart met het kweken van rozen in de jaren zeventig, dus daarin hebben wij nu bijna een halve eeuw ervaring opgebouwd. Van oorsprong komen wij uit Maasland. In 2007 zijn wij, met hulp van onze ouders, onze onderneming gestart in Berkel en Rodenrijs. Onze ouders zijn nog steeds zeer betrokken bij het bedrijf. Pa Jos is 62 en bezoekt voor ons klanten op de verschillende locaties van FloraHolland en brengt bestellingen weg. Daarnaast fungeert hij als klankbord. Onze moeder Joke is 61 en houdt zich bezig met de financiële administratie en milieucertificering.

Waar gaan de rozen uiteindelijk heen?
Onze rozen zijn zeer exclusief waardoor slechts een klein deel in Nederland blijft. Ruim 95 procent wordt geëxporteerd. Denk daarbij aan landen als Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Daarnaast gaan ze ook naar Scandinavië en Oost-Europese landen zoals Rusland. De markt daar trekt steeds meer aan. Een deel van de rozen wordt geveild voor de veilingklok van FloraHolland maar een steeds groter deel wordt rechtstreeks verkocht aan exporteurs en handelsbedrijven die de bloemen op hun beurt weer verder verhandelen. Over het algemeen krijgen we goede prijzen voor onze rozen.

Komen er niet te veel op de markt?
Als kweker zijn wij altijd afhankelijk van de markt; vraag en aanbod. Tijdens Valentijn is er een tekort aan rode rozen, maar als het zomers buiten dertig graden is, zijn er maar weinig mensen die rode rozen kopen. Daarnaast komen er genoeg rozen op de markt. In onze beleving is er voor rozen van topkwaliteit altijd ruimte.

Jullie verkopen ze ook 'aan de weg' vanuit bloemencarrousels?
Sinds dat wij hier in 2007 gestart zijn verkopen wij al rozen aan de weg. Eerst was dit in een houten stalletje, maar nadat er steeds meer rozen meegenomen werden zonder te betalen, moesten wij iets anders. Met de huidige carrousels kunnen consumenten op elk moment van de dag terecht voor een verse bos bloemen. In de carrousel worden de bloemen geconditioneerd en voorzien van stromend water, dus daarmee kunnen wij consumenten tevens een betere kwaliteit garanderen. Mijn vriendin Ellen is professioneel bloembindster en maakt met verse producten van collega-kwekers uit de buurt de mooiste boeketten. Deze boeketten worden ook aangeboden in de carrousel. Zodoende heeft de consument bij ons altijd wat te kiezen.

Heb je als rozenkweker nog tijd over voor andere dingen?
Jazeker. Ellen ik hebben drie kinderen die hun aandacht vragen. Met de oudste Lotte – zij is acht – doe ik aan kickboksen. Met de tweede – Tim van zes – ga ik regelmatig naar zwemles. En onze jongste – Emma – is heel vrolijk en een vaderskindje. We doen dingen binnenshuis en buitenshuis. Dat zijn de mooie dingen van het leven. Het is meer dan werken alleen. Verder ga ik ook wel eens met vrienden ergens een biertje drinken.

Kijk je positief tegen het leven aan?
Ja dat mag ik wel zeggen. Ik ben best wel positief over hoe het allemaal gaat en over de mogelijkheden die we hebben om er wat leuks van te maken. Mijn moeders moeder is 98 en heeft heel veel meegemaakt. Ze is nog helemaal kwiek. Werkt nog met een computer en staat nog midden in het leven. Als ik met haar praat over de wereld, dan zegt zij ook dat er met de welvaart van tegenwoordig veel meer mogelijk is om de dingen te doen die je wilt doen. Maar zij zegt ook: vroeger was het minder welvarend maar wel gezelliger en socialer. Dat vind ik zelf ook wel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant