Burgemeester Francisca Ravestein tijdens haar nieuwjaarstoespraak.
Burgemeester Francisca Ravestein tijdens haar nieuwjaarstoespraak.

Burgemeester neigt naar verbod op vuurwerk

Actueel 6.471 keer gelezen

Burgemeester Francisca Ravestein zegt het niet keihard, maar ze neigt naar een verbod op consumentenvuurwerk. Dat bleek uit haar toespraak bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp op woensdag 3 januari.

"Vorig jaar zei ik al dat ik de oproep van burgemeester Van Aartsen (toen nog van Den Haag red.) ondersteunde om na te denken over een verbod op consumentenvuurwerk en recent heeft ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid een advies uitgebracht dat in die richting gaat. Als je ziet wat er voor ongelukken gebeurd zijn in den lande met veel te zwaar vuurwerk, is dat wel het overwegen waard", aldus de burgemeester. Ze stelde dat Oud en Nieuw in Pijnacker-Nootdorp rustig zijn verlopen wat volgens haar vooral te danken is aan de zeer goede voorbereiding door politie, brandweer, gemeente en andere betrokken instanties.

"Extra verlichting bij RKDEO, extra surveillance door politie en boa's en het verwijderen van risico-objecten heeft zeker bijgedragen aan een rustig verloop. Toch zijn er wel weer de nodige vernielingen geweest van verkeersborden, prullenbakken, lantaarnpalen, verkeerszuilen en ondergrondse containers. Al met al voor duizenden euro's. Ook is er vooraf veel illegaal vuurwerk in beslag genomen. Toch heb ik in de nieuwjaarsnacht met eigen ogen gezien dat heel veel mensen zich wel degelijk aan de afspraken hielden en gezellig bij een vuurton met de buren samenkwamen." Met vreugde stelde de burgemeester vast dat de economie enorm aantrekt dat er bijna wekelijks contracten worden gesloten voor nieuwe bouwprojecten. Niet alleen in Ackerswoude en Keijzershof – de grote uitbreidingswijken in de gemeente op dit moment – maar ook op allerlei andere 'losse' locaties.

Al met al zijn er vorig jaar 347 nieuwe woningen opgeleverd en is het aantal inwoners gestegen met netto 985. Ook in 2018 wordt een flinke groei van de bevolking verwacht: per 1 januari telde de gemeente 53.649 inwoners. Met vreugde constateerde de burgemeester dat nieuwbouw en verduurzaming in de gemeente hand in hand gaan. In 2019 gaat Pijnacker-Nootdorp van start met de bouw van de eerste gasloze woonwijk: de wijk Tuinderhof tussen de Europalaan, de Overgauwseweg, het Nieuw Hoefpad en de Plas van Van Buijsen. De bedoeling is dat de 540 woningen die daar worden gebouwd zullen worden warmgehouden met aardwarmte – heet water van 2000 meter diepte – van Duijvestijn Tomaten, een kwekerij aan de Overgauwseweg. De gemeenteraad heeft in november de Nota Bodemenergie aangenomen om een en ander ook beleidsmatig grondig te verankeren. Intussen gaat het plaatsen van heel veel zonnepanelen door en had Pijnacker-Nootdorp in december de primeur van het eerste geluidsscherm van Nederland met zonnecellen.

De burgemeester zei verder dat de gemeente vorig jaar 73 nieuwe Nederlanders heeft mogen begroeten. Dat zijn mensen van buitenlandse herkomst die met succes het bewijs Nederlanderschap hebben mogen ontvangen na een geslaagd inburgeringsproject. "Een record, mede dankzij de Brexit", aldus de burgemeester met gevoel voor ironie. Omdat Groot-Britannië uit de EU gaat stappen, hebben diverse Britse ingezetenen het zekere voor onzekere genomen en zijn ze 'mede Nederlander' geworden. De bewoning, na jarenlange leegstand, van het voormalige verzorgingstehuis 't Hofland met zowel voormalige vluchtelingen als 'gewone' Nederlanders zag de burgemeester als een voorbeeld van hoe je in goede samenwerking met de woonomgeving zowel aan huisvesting als aan integratie kunt werken. Overigens bestond Pijnacker-Nootdorp op 1 januari 2017 vijftien jaar, een mijlpaal die bescheiden is gevierd, onder meer door de kunst- en cultuurhappening Verbeelding gemeentebreed uit te rollen.

Al met al was 2017 voor Pijnacker-Nootdorp een feestelijk jaar, al waren er ook heel verdrietige gebeurtenissen. Bedrijven en inwoners werden getroffen door vernietigende branden. Tijdens de feestdagen was er nog een grote brand in de Vlierlaan waardoor Rondom Wonen voor drie huishoudens naar tijdelijke andere woonruimte op zoek moest. Hartverwarmend was dat zowel na deze brand als na de brand in een verzamelgebouw op De Boezem er meteen inwoners en ondernemers opstonden om de helpende hand toe te steken. De burgemeester stond ook stil bij het overlijden van twee zeer gewaardeerde medewerkers van de gemeente, waarvan de laatste ook nog eens heel plotseling. Ook toen bleek weer dat in deze gemeente een grote mate van gemeenschapszin bestaat. 2018 wordt gemeentelijk een spannend verkiezingsjaar. Op 21 maart wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen, zonder stemmachine maar met het rode potlood. Tien partijen doen mee! (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant