Afbeelding
INGEZONDEN

Waar ligt het nu aan?

Algemeen 4.492 keer gelezen

Het systeem "omgekeerd inzamelen" is door Avalex omarmd en inmiddels in onze gemeente uitgerold. Een systeem waar Avalex naar eigen zeggen de burgers bewust maakt van het nut om afval te scheiden. Avalex als opvoeder van de gemeenschap.

Voor-scheiden is veel beter van na-scheiden want de burger wordt zich bewust dat afval een waardevol product is. Dit is niet zo, maar zo wordt het wel aan de man gebracht. Nu we geruime tijd bezig zijn faalt Avalex opzichtig. Tenminste daar lijkt het wel op. Of ligt het nu aan de burger dat de omgeving van de containers sterk aan het vervuilen is?

Hoe zit de gemiddelde burger in deze materie? Voor een normaal mens is afval niet een onderwerp waar we langer dan een paar seconden per dag bij stilstaan. En waarom zouden we dat doen? De burger betaalt een gemeentelijke afvalstoffenheffing en de gemeente is verplicht het afval in te zamelen. De doorsnee burger in Pijnacker-Nootdorp is een persoon die graag afspraken nakomt. Wanneer hij wordt gevraagd afval te scheiden in groene en grijze bakken dan doet hij dat. Wanneer hij het afval gescheiden moet aanleveren in een ondergrondse container dan doet hij dat. Maar de burger denkt ook... afspraak is afspraak.

Ik loop naar de container toe en de andere kant van de afspraak is dat ik het afval daar ook 24 uur per dag kan aanbieden. Dat gedeelte van het nakomen van een afspraak ligt bij de gemeente en Avalex. En dat gedeelte van de afspraak wordt veelvuldig niet nagekomen. De burger komt bij de container aan, ziet dat hij voor niets gekomen is, kan zijn afval niet kwijt en…? Een groot gedeelte van de mensen zet zijn spullen naast de container. Wie zijn afspraak niet nakomt wordt niet als geloofwaardig gezien.

Regel het maar beter. Ik betaal er voor.

Je kunt dat afkeuren maar het is gedrag van iemand die zich in de maling genomen voelt. Wie veroorzaakt dit gedrag van mensen die gewoon een afspraak willen nakomen? Het gedrag van weldenkende mensen die met een vuilniszak naar de container lopen? Wanneer die burger er willens en wetens een zooi van wil maken gooit die de vuilniszak zomaar ergens weg. Waarom pas bij de container op straat zetten? Plantsoenen, wegbermen en sloten genoeg.

We hebben het hier dus over oorzaak en gevolg. Oorzaak is het te lage niveau van het systeem.

Avalex faalt. Het lage niveau van service, de slechte organisatie van Avalex, geen monitoring van vulniveau van containers en ga zo maar door. Gevolg is dat er mensen zijn die het afval niet thuis opslaan. De monopolie positie van deze gemeenschappelijke regeling zal ook niet bijdragen aan structurele verbeteringen. Stop met dit systeem of verbeter het. En leg de schuld niet bij de burger. Die wil zijn afval gescheiden inleveren. Teveel gevraagd?

Walter van den Bogaerdt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant