Afbeelding

Discussie windmolens steekt weer op

Actueel 1.262 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Na de discussies over de windmolens aan de N470 en in de Balij begint onze gemeenteraad vanavond aan deel drie van het drieluik over windenergie. Ter discussie staat of windmolens van maximaal 60 meter ashoogte in onze gemeente mogelijk zijn. De ambtenaren die de 'Startnotitie Beleidsontwikkeling windmolens' hebben geschreven gaan voorbij aan de realiteit van vandaag. Verloren energie dus, vindt Aris Jan Hofker van Balij Windmolen Vrij.

In de nota die 8 juni in de Raad wordt besproken valt op dat de gemeente volledig voorbij gaat aan het windenergiebeleid van de provincie. De provincie onderzoekt nu in de regio Rotterdam waar windmolens geplaatst kunnen worden. Dat wordt eind van dit jaar bekend. En onlangs liet gedeputeerde Weber weten dat hij nu geen ruimte ziet voor nieuwe initiatieven. Windmolens in Pijnacker-Nootdorp zijn nu dus niet aan de orde. In de toekomst zal de provincie beleid vaststellen waar windmolens wel of niet zouden kunnen komen.

"Waarom dan nu deze actie van onze gemeente? Kleine windmolens zijn nauwelijks rendabel. Dat ziet ook de opsteller van de startnotitie in. Om de dit te omzeilen gaat hij uit van een ashoogte van maximaal 60 meter in plaats van een windmolenhoogte van 60 meter. Dat is een truc om rendabelere molens te krijgen. Deze molens zijn immers 100m hoog en veroorzaken heel veel overlast", zegt Hofker.

In de nota wordt ook een onjuist beeld geschetst van voor- en tegenstanders, vindt Hofker. "De provincie zou bijvoorbeeld voor windmolens in de Balij zijn. Iedereen weet echter dat vrijwel alle Statenfracties tegen het voortzetten van het onderzoek naar windmolens hebben gestemd. En ook Staatsbosbeheer begint steeds meer in te zien dat windmolens daar niet passen. Gemeenteraad laat ons gemeentebestuur en haar ambtenaren stoppen met dagdromen over windenergie en richt je op energiebesparing en modernere vormen van duurzame energie", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant