Frank van Sluijs (41) heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt.
Frank van Sluijs (41) heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt.

Koispecialist Frank maakt van passie beroep

Algemeen 2.885 keer gelezen

Een redelijk goed bewaard geheim in ondernemend Pijnacker: aan de Ambachtsweg op bedrijventerrein De Boezem 'zit' een van dé koispecialisten van Nederland. Dat is de oorspronkelijke Brabander Frank van Sluijs. Hij en zijn vele honderden kois zijn te vinden in het pand waar vroeger Krebbekx Verwarming gevestigd was. Op Paaszaterdag gingen we eens een kijkje nemen bij Vis- en Vijverland. Dat is de naam van het bedrijf.

Bij binnenkomst zien we een aantal hele grote waterbakken waarin kois van allerlei omvang en grootte rustig en lustig aan het rondzwemmen zijn. In totaal gaat het om 180.000 liter water, dat voortdurend wordt rondgepompt. Dat geeft een heel rustgevend geruis, dat natuurlijk ook mensen 'noopt' tot een kleine 'plasstop'. Eigenaar/oprichter Frank van Sluijs wordt er vooral rustig van. Na een drukke dag gaat hij even lekker vanaf de vide naar de vijvers met de vissen zitten kijken en dan is hij binnen vijf minuten alle stress kwijt.

De 41-jarige man uit Oudenbosch was 21 toen hij zijn eigen vijverbouwbedrijf begon. "Als kind was ik al gek van vissen en van vijvers. Jammer genoeg mocht ik thuis van mijn ouders geen vijver maken in de tuin. Toen een tante op vakantie ging en mij vroeg om voor haar een vijver aan te leggen, greep ik die kans met beide handen aan. Nog steeds ben ik een enorme liefhebber van het bouwen en onderhouden van vijvers. Daarnaast zijn kois mijn tweede grote passie geworden."

Koi is Japans voor karper. Nederlanders zeggen vaak 'koikarpers' maar dat is eigenlijk dus dubbelop. Eigenlijk is het in het Japans 'nishi ki goi'. Dat betekent 'zwemmend juweel'. Een prachtige toepasselijke naam voor 'kleurrijke karpers'. Karpers zoals wij ze vroeger ook kenden, worden al eeuwen gebruikt in de rijstteelt om parasieten uit de mest voor de teelt op te eten. Op een zeker moment ontstond er een 'mutant' met een gekleurde huid. Daarmee is men toen gaan kweken en dat gaat door tot de huidige dag. Japanners lopen in de wereld voorop met het kweken van karpers. Frank van Sluijs gaat ieder jaar minimaal één keer naar Japan om daar allerlei kois te kopen en naar Nederland te laten overkomen.

Er zijn heel veel variëteiten en uiteraard varieert ook de leeftijd. Wie wil zien wat er allemaal te koop en voorhanden is, kan het beste gewoon eens naar binnen stappen bij Vis- en Vijverland. Er is heel te veel te zien. "Je hebt in Japan twee grote kweekgebieden. Een daarvan ligt bij Hiroshima in de buurt. Daar heb ik de meeste contacten. Een van de vele kwekers is een goede relatie van me geworden. Die man komt in het najaar ook naar Nederland toe om zijn rijke ervaring met Nederlandse kwekers en liefhebbers te delen. Het is voor het eerst dat hij Japan verlaat. Dus ook voor hem wordt dat een hele ervaring."

Behalve koispecialist is Frank ook helemaal thuis in het bouwen van vijvers. In de bedrijfsruimte staat een mooie bak die deze week aan de Wethouder Van der Vaartlaan de grond in zal gaan. Koiliefhebbers komen uit het hele land en ook uit omringende landen als België en Duitsland naar Pijnacker maar ook als 'vijverbouwer' bestrijkt Frank een flinke regio.

Eigenlijk was hij met zijn HEAO-opleiding voorbestemd voor een kantoorbaan maar het 'vis- en vijverbloed' kroop waar het niet gaan kon en Frank volgde zijn hart en zijn gevoel. In 2004 kwam hij met zijn bedrijf naar het westen van het land, namelijk naar de Plaspoelpolder in Rijswijk. Daar groeide zijn bedrijf net zo hard als de vissen die hij kweekte. Een paar jaar geleden zagen hij en zijn partner Meggy hun huidige locatie in Pijnacker. Dat was het helemaal. Ze konden bovendien bij hun bedrijf wonen. Frank heeft plannen om het bedrijf nog verder te vernieuwen en te verbeteren, maar wil daar nog niet zo veel over zeggen. Overigens is het best grappig dat ook zijn partner Meggy een koispecialist is maar dan niet als kweker maar als dierenarts. Deze voormalige Limburgse heeft zich helemaal in koi gespecialiseerd en kan uren praten over wat koi allemaal aan kwetsuren, ziektes en mankementen kunnen 'oplopen'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant