Afbeelding

Column: Rioolreuring

Columns 44 keer gelezen

Det weet wat er leeft in ons dorp. Deze Pijnackerse neemt geen blad voor haar mond en beschrijft het wel en wee al enige jaren in haar column op Telstar Online.

Vrijdagmiddag aan de Oudlaan. Opgebroken straten. Overal zand, klei en modder. Monotoon gedreun van graafmachines. Gestaag wordt er gegraven om de riolering te vernieuwen, voorafgaand aan de ophoging van de wijk. Op vrijdagmiddag gaat dat in een ‘het-is-bijna-weekend’ tempo. Plotseling is er consternatie. Er wordt druk heen en weer gerend met grote gescheurde tekeningen en spades, er wordt geschreeuwd. Nieuwsgierig komen enkele buurtbewoners buiten kijken. Twee mannen staan in een voortuin een put te graven met een snelheid alsof ze aan het Europees kampioenschap tuinscheppen deelnemen. Wat is er aan de hand, vragen de bewoners. De gravers geven aan dat er even verderop een gaslek is, en dat er op dit punt in die tuin, d.m.v. opblaasbare ballonnen een afsluiting wordt gecreëerd. Op dat moment stapt er een brandweerman de straat in, die op niet mis te verstane wijze de bewoners een heel eind weg verordonneert. NU! Door de uitstraling van deze man zien de buurtbewoners plotseling de ernst van de situatie in. De brandweer legt een watergordijn aan om het gasmengsel te verdunnen. De wind staat in de richting van de metrolijn, maar als de wind even wegvalt, is de gaslucht beangstigend.

De politie spant een lint, dat met een interval van slechts minuten steeds een lantaarnpaal verder van het gaslek wordt gespannen. Ramptoeristen en camerajournalisten rukken op. Politie- en personenauto’s staan overal schots en scheef geparkeerd. Een handvol gravers wordt door de brandweer de straat uit geleid en wordt daar door de politie opgevangen. Enkelen zijn boos. ‘Hij heb met ze klauwuh van me af te blijvuh!’ schreeuwt een van hen. Politie sust de verhitte gravers. Buurtbewoners die net buiten de evacuatiezone wonen, vangen de geëvacueerde buren op. Stiekem worden hier en daar, via enkele achterdeuren, nog snel wat vergeten spullen opgehaald. Een groep mensen wordt opgevangen in de Viergang, waar ze op verdere informatie moeten wachten. Gelukkig mogen de geëvacueerde mensen ’s-avonds in groepjes weer naar hun eigen huis, mits de gasinstallaties in huis zijn gecontroleerd door de Stedin. Dit bedrijf had meer gaslekkages te verhelpen die dag, maar ‘deze was wel erg groot’. Aldus Stedin. Dan keert voor even de weekendrust terug in de Oudlaan.

Vervolgens hoor je verschillende verhalen de ronde doen. Zo zou het erg lang geduurd hebben voor de brandweer werd gebeld. De gravers zouden zelfs eerst een half uur lang met tape geprobeerd hebben het lek te dichten. Dat half uur is overdreven. Verder is het niet zo dat men niet wist dat daar een gasleiding liep. De gasleiding lag al bloot, maar omdat ze er vlak naast en onder aan het graven zijn, is met de graafmachine per ongeluk een ‘tikkie’ tegen de gasleiding gegeven. Omdat de gasleiding in 1967 gelegd is, zijn het asbest/cementleidingen, die erg snel kapot gaan. Later tijdens de werkzaamheden zullen deze vervangen gaan worden door PVC-leidingen. In de afgelopen maanden zijn er meerdere leidingen en kabels kapot gegaan, maar deze kapotte gasleiding was voor sommige mensen de druppel die de bouwput deed overlopen. De gravers hebben grote werkdruk, en hebben een fout gemaakt. Gelukkig is er intussen overleg geweest tussen de gemeente en Stedin, en in de toekomst gaan ze ervoor zorgen dat de riolering en gasleiding elkaar niet meer kruisen wanneer er gegraven moet worden, om zodoende herhaling hiervan te voorkomen. De bewoners aan de Dreeslaan die later de rioleringswerkzaamheden krijgen, kunnen dus opgelucht ademhalen.

Dinsdag kwam er nog een journalist van een dagblad naar de Oudlaan, die gericht op zoek was naar vooral negatieve verhalen, het liefst ook nog met veel emotie verteld. Ja meneer, de mensen zijn bang geweest. Ze zijn nog maar net begonnen in de straat, maar sommige bewoners hebben er nu al hun buik vol van.

Det.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant