In de polders van Pijnacker-Nootdorp kunnen koeien lopen, maar er kan natuurlijk ook duurzaam energie worden opgewekt. Foto: Gustavo
In de polders van Pijnacker-Nootdorp kunnen koeien lopen, maar er kan natuurlijk ook duurzaam energie worden opgewekt. Foto: Gustavo

Lokaal burgerpanel over klimaat en duurzaamheid

Actueel 584 keer gelezen

De redactie van deze krant heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Top Onderzoek het lokale burgerpanel allerhande vragen voorgelegd in het kader van duurzaamheid.

Meer dan 700 inwoners van Pijnacker-Nootdorp reageerden enthousiast op ons onderzoek en hebben naar eer en geweten alle vragen ingevuld. Het levert weer verrassende uitkomsten op!

Uiteraard kwam ook het thema klimaatverandering uitgebreid aan bod. Zo vroegen de onderzoekers onder andere: wat merkt u van de klimaatverandering in uw eigen omgeving? Maar liefst 41 procent van de dorpsgenoten blijkt last te hebben van droogte in de tuin en bij beplanting. Ruim 52 procent geeft dan ook aan dat de gevolgen (in dit geval periode van extreme droogte) zeer merkbaar zijn. 23 procent van de ondervraagden ervaart geen gevolgen van klimaatveranderingen.

Bakken uit de hemel
Dat het flink kan regenen is inmiddels ook wel duidelijk. Het kwam onlangs weer met bakken uit de hemel boven Pijnacker-Nootdorp! Wij vroegen dan ook: in hoeverre zijn de gevolgen van de klimaatverandering op het gebied van wateroverlast merkbaar? Wederom is dit een probleem, zo laten de respondenten weten. Zo’n 37 procent van de mensen geeft aan dat wateroverlast en hinder ‘zeer merkbaar’ zijn.

“Extreme regenbuien. Lijkt in ieder geval meer dan vroeger”, schrijft een dorpsgenoot. “Vaker voor Nederland hogere temperaturen in de zomer”, schrijft een ander. Een enkeling schrijft dat er sprake is van een broodje-aapverhaal. Met andere woorden: er zou niets aan de hand zijn met het klimaat. Helaas is de harde werkelijkheid natuurlijk anders. Want extreme hitte wordt eveneens massaal waargenomen. Zo’n 51 procent van de inwoners ervaart zelfs zeer merkbaar extreme hitte.

En dan een behoorlijk hoge uitkomst: maar liefst 76 procent vindt het zeer belangrijk dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp bewust bezig is met duurzame energie! 

“Er is geen weg terug meer. Ik begrijp eigenlijk niet dat hier vlakbij een nieuwe wijk wordt gebouwd, en dat er dan een nieuwe hoge druk gasleiding wordt aangelegd”, merkt iemand op. Een ander meldt: “Op alle niveaus is het nodig hiermee bezig te zijn om op een verantwoorde manier de omschakeling naar duurzaamheid te maken de komende jaren. We kunnen het probleem niet blijven doorschuiven, maar ook niet alles op de schouders van burgers van nu neerleggen...” Een andere mening luidt: “Ik denk dat Pijnacker-Nootdorp een vrij ‘jonge’ gemeente is. Met veel nieuwe huizen en weinig industrie. Ik denk dat wij vergeleken bij buurtgemeenten het daardoor al heel goed doen. Wel zou ik de oudere huizen extra helpen bij isolatie/zonnepanelen e.d. Daar kan je het beste besparen op energie vervuiling en kosten.”

Op de vraag: welke energiebesparende maatregelen bent u van plan om de komende jaren te nemen om de woning duurzamer te maken? komt de volgende top drie naar voren van de meest genoemde maatregelen: 1. Energiebesparende lampen gebruiken (89 procent); 2. De thermostaat een graad lager zetten (68 procent); 3. Vervangen (enkel) glas door HR++ of triple-glas (HR +++) (54 procent).

En dan de wijze van informeren. Ons hart maakte natuurlijk een klein sprongetje, want inwoners geven aan (60 procent) dat ze het liefst geïnformeerd willen worden via de lokale krant. Wij staan daar natuurlijk altijd voor open!

Wilt u volgende keer ook uw ongezouten mening geven over prangende zaken in Pijnacker-Nootdorp, wordt dan anoniem en gratis lid van ons burgerpanel. Dat kan via tippijnackernootdorp.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant