Dode jonge vleermuis gevonden in Park Berkenoord. (foto: Caroline Elfferich)
Dode jonge vleermuis gevonden in Park Berkenoord. (foto: Caroline Elfferich)

Vleermuisje op de stoep

Actueel 2.591 keer gelezen

Begin juli belt Anneke Noordzij om te vertellen dat ze een jonge vleermuis in haar bezit heeft. Het beestje is dood gevonden door haar buren. Het lag op de stoep in Park Berkenoord in Pijnacker.

Als ik aan Anneke vraag hoe ze weet dat het een jonge vleermuis is, zegt ze: “Hij is erg klein, zo’n drie centimeter lang.” Ik denk na over het formaat van een gewone dwergvleermuis, de meest algemene vleermuizensoort in de bebouwde kom. Bij de Wildopvang in Delft heb ik ze regelmatig van dichtbij gezien. Een volwassen dwergvleermuis is heel klein, maar wel iets langer dan drie centimeter. Het zou dus een jonge vleermuis kunnen zijn.

Als ik Anneke vraag wat ze wil met haar vondst, dan blijkt dat ze het vleermuisje aan Het Natuurhistorisch in Rotterdam wil schenken. Ze heeft het museum al gebeld. Het is mogelijk om een dood wild dier af te geven bij de balie van het museum, maar ze ziet het niet zitten om daarheen te reizen. Na enige aarzeling besluit ik het transport voor haar te regelen. We spreken af dat ze het vleermuisje in een plastic zak doet en vervolgens in de vriezer. Zo worden parasieten gedood en andere levensvormen die de collectie van het museum kunnen aantasten. Het voorkomt ook bederf van het lijkje.

In de avond ga ik bij Anneke langs om de vleermuis op te halen. Het is inderdaad een jonkie; kleiner en grijziger dan een volwassen vleermuis. Welke soort het is weet ik niet zeker, maar gewone dwergvleermuis ligt het meest voor de hand. We filosoferen over de toedracht. Vermoedelijk zit er dichtbij de vindplaats een kraamkolonie, bijvoorbeeld in een spouwmuur. Daar kunnen enkele tot tientallen vrouwtjes samenleven om hun jongen te verzorgen. Vleermuismoeders transporteren hun jongen regelmatig door de lucht als ze van kolonieplek veranderen. Zou het jong daarbij gevallen zijn? Als het inderdaad een dwergvleermuis is, dan lijkt het jong mij al te groot om nog door de moeder te worden getransporteerd.

Thuis lees ik in de zoogdiergids dat je de leeftijd van jonge gewone dwergvleermuizen kunt afleiden aan de lengte van de onderarm. Die bedraagt bij het beestje van Anneke circa 23 millimeter. Daaruit blijkt een leeftijd van circa 20 dagen. Jonge dwergvleermuizen kunnen met drie tot vier weken uitvliegen. Het zou dus een pas uitgevlogen jong kunnen zijn. Wellicht is het vleermuisje tijdens zijn eerste vliegpoging op de grond terecht gekomen en kon hij daarna niet meer opstijgen. Wat er ook is gebeurd… het avontuur eindigde voor het jonkie met een enkele reis naar Het Natuurhistorisch.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant