Ondertekening op locatie. Van links naar rechts: Wim Wierema, Ilona Jense, Ferdinand Schreuder, Jan Vincenten, Robbie Dröge en Oscar van Buijtene.
Ondertekening op locatie. Van links naar rechts: Wim Wierema, Ilona Jense, Ferdinand Schreuder, Jan Vincenten, Robbie Dröge en Oscar van Buijtene.

Grond gereserveerd voor hospice

Actueel 2.989 keer gelezen

Het beoogde hospice aan het Koningshof in Pijnacker is vrijdag 16 juli een stap dichterbij gekomen. Op de locatie zelf werd een grondreserveringsovereenkomst ondertekend door wethouder Ilona Jense als verkopende partij en het bestuur van Hospice Koningshove als kopende partij.

Namens de ‘verwervende partij’ waren aanwezig: Jan Vincenten, Robbie Dröge, Oscar van Buijtene en de gepensioneerde Delftse huisartsen die aan de wieg hebben gestaan van het Hospice Koningshove.

Dat zijn Ferdinand Schreuder en Wim Wierema. Zij meldden zich een kleine twee jaar geleden bij de Lionsclub Nootdorp-Pijnacker met de vraag of er in Pijnacker-Nootdorp zelf zo’n voorziening ontwikkeld zou kunnen worden.

Het hospice in Delft is namelijk krap geworden, met name door de vele mensen uit onze gemeente die daar de laatste weken of maanden van hun leven doorbrengen.

De Lionsclub kreeg de geest en werd enthousiast over het idee. De zaak ging leven en intussen zijn er concrete plannen. Er werd een plek gevonden: het Koningshof, nabij de Dorpskerk en de nieuwe Scheve Toren, waar voorheen een basisschool stond die later peuterspeelzaal werd.

Voor de locatie werden al eerder plannen ontwikkeld die echter niet goed vielen bij de woonomgeving. De komst van het hospice wordt wel toegejuicht en nu gaan de plannenmakers aan de slag met het werven en inzamelen van financiën. Alleen een grote lening bij een bank is niet voldoende.

Een wervingscommissie gaat financiële middelen bijeengaren door sponsors te interesseren en door allerlei acties te organiseren. Over enkele weken wordt daar meer over bekend. Intussen is de voormalige RABO-bankdirecteur Jan Vincenten in overleg ‘met banken’ om een lening aan te gaan voor het project dat bezig is prijziger te worden dan eerst begroot.

De kosten van de bouw, en met name van de materialen, zijn de laatste tijd aanzienlijk gestegen. Dus wordt het project duurder. Als het budget niet te verhogen is, zullen er concessies gedaan moeten worden aan het bouwplan en/of de uitvoering daarvan.

De opzet van de plannenmakers is om duurzaam te bouwen en in te richten, maar dat kost natuurlijk ook weer geld. Kortom: de plannenmakers hebben er alle vertrouwen in dat het hospice gerealiseerd gaan gaat worden, maar er zal nog heel wat water door de Maas stromen voordat de eerste paal de grond in kan.

De planning is er op gericht dat dit begin 2023 gaat gebeuren. Er is dus nog anderhalf jaar tijd voor de voorbereiding. Directeur Rob Olthof van de afdeling Ontwikkeling van de gemeente zal dat niet meer meemaken. Hij is aan zijn ‘laatste levensfase’ als ambtenaar bezig en gaat binnenkort met pensioen, zo kon hij vrijdag melden. Ook deelde hij mee dat hij zijn opvolger aan het inwerken is.

Wethouder Ilona Jense toonde zich verheugd dat er schot zit in de ontwikkeling van Hospice Koningshove dat over zes kamers gaat beschikken. Toen de plannenmakers zich meldden bij de gemeente was het even onduidelijk welke wethouder voor deze nieuwe voorziening verantwoordelijk was. Die van zorg? Die van grondzaken? Nee, dan toch de wethouder van ruimtelijke ordening die nu ook even zorgt voor de grondzaken!

Het was feest op de prachtige locatie aan het Koningshof. Er was koffie, er was taart en er was zelfs champagne. Dat het hospice voor Pijnacker-Nootdorp weer een stapje dichterbij is gekomen, mocht gevierd worden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant