Met het vertrek van Martha en Bert gaat er 87 jaar onderwijservaring weg bij de Mariaschool!
Met het vertrek van Martha en Bert gaat er 87 jaar onderwijservaring weg bij de Mariaschool!

Martha Fokke en Bert van Beek met pensioen bij de Mariaschool

Actueel 3.187 keer gelezen

Twee matadoren van de Mariaschool in Klapwijk gaan aan het eind van dit schooljaar met pensioen. Bert van Beek was afgelopen zaterdag 66 jaar en vier maanden. Hij is van 3 maart 1955 en kan dus zijn eerste AOW-uitkering tegemoet zien. Martha Fokke is een paar jaar jonger, maar vindt het mooi geweest na 43 jaar onderwijs. Ze slaagde voor de kleuterjufopleiding in 1978. Op vrijdag 9 juli – dat is overmorgen dus - is het feest op de Mariaschool voor de vertrekkende docenten. Vrijdag 16 juli begint de grote vakantie en daarna keren Bert en Martha niet terug op school.

Zeker voor meester Bert zal dat heel erg wennen zijn. Hij had dan de laatste jaren een zogeheten ‘ouwe lullendag’ op maandag maar verder ging deze fanatieke onderwijsman nog iedere dag er vol tegenaan. Bert is geen man die dingen half kan doen of die op routine kan drijven. Dat krijgt hij echt niet voor elkaar. Ook in zijn laatste weken op de Mariaschool is hij thuis nog iedere avond aan het werk.

Het is bij Bert alles of niets. Hij is een van man van planning, orde, regelmaat en structuur. Een man die alles tot in de puntjes voorbereidt en organiseert. Bij alles wat hij doet, gaat dat zo. Als hij in de RK-kerk als lector optreedt, bereidt hij zich ook optimaal voor. Daarom zal Bert ook niet als invaller terugkeren op school. Dat is niks voor hem. Dan moet hij gaan improviseren in de groep van een collega. Dat is niks voor Bert.

Martha Fokke sluit niet uit dat ze als invaller nog eens terugkeert op de Mariaschool waar ze vanaf 1992 heeft gewerkt. Bijna 30 jaar. Daarvoor werkte ze dertien jaar in de Schilderswijk in Den Haag. Martha is een KLOS-ser, zoals dat heet. Zij stamt van voor de samenvoeging van kleuteronderwijs en lager onderwijs tot basisonderwijs. Martha is altijd ‘kleuterjuf’ gebleven. De spontaniteit, de puurheid en de eerlijkheid van kleuters is ze altijd bijzonder blijven waarderen. Ze heeft wel met Bert gemeen dat ze van de structuur en de regelmaat was. Kinderen voelen zich het prettigst en functioneren het best in een situatie van orde en overzicht. Dat was altijd haar opvatting en dat is in 43 jaar niet veranderd.

Martha heeft nog net een half jaar de oude Mariaschool aan de Oostlaan meegemaakt. De school stond daar waar nu winkelcentrum Ackershof 1 te vinden is. Sinds 1928. Toen is de ‘katholieke meisjesschool’ daar gebouwd, een paar jaar na de bouw van de ‘katholieke jongensschool’ aan de andere kant van de straat, waar nu De Emmahof staat.

In november 1993 verhuisde de Mariaschool naar de Ru Parésingel in Klapwijk en dat is nog altijd het adres van de school, die op dit moment verdeeld is over twee vestigingen, in afwachting van de vertraagde bouw van een zogeheten Integraal Kind Centrum.

De weg vragen
Bert van Beek was 22 jaar toen hij in 1977 bij de Mariaschool ging werken. Dat was in een tijd dat er nog tachtig sollicitanten af kwamen op een vacature in het lager onderwijs. Bert mocht aan het eind van het schooljaar een proefles komen geven in de klas van juf Lia Schox. Ze had de tweede klas. Wat nu dus groep 4 is. “Ik weet nog dat ik lesgaf over een mooi gedichtje van Paul van Ostaijen: Marc groet ’s morgens de dingen. Het was op een maandag. Op zondag was ik voor de zekerheid op een brommertje naar Pijnacker gereden waar ik wel eens van gehoord had maar waar ik nog nooit was geweest. Bij de Q8-benzinepomp aan de Nassaulaan in Delft heb ik de weg gevraagd richting Pijnacker. Zelf kwam ik uit de Den Haag Zuid-West. 

Het lesje ging goed. Ik werd aangenomen en ben nooit meer weggegaan. De Mariaschool heb ik altijd een ontzettend prettige school gevonden. Toen ik begon, was Frans van den Bogaerdt het hoofd. Helaas is Frans al gauw plotseling overleden. Dat was een klap. Ik bewaar heel prettige herinneringen aan Frans, evenals aan zijn opvolger Henk Kassens. Jaren lang ben ik adjunct geweest en met hem gewerkt aan de opbouw van de school na de verhuizing naar Klapwijk. Toen we daarheen gingen hadden we 175 leerlingen – vooral kinderen van tuinders die het onderwijs helemaal aan ons overlieten. Na de verhuizing naar Klapwijk veranderde de populatie van de school snel. We kregen steeds meer ouders die nauw betrokken wilden zijn en kritisch meedachten. Dat was ook een uitdaging. De school is heel snel gaan groeien. In de piek hadden we 523 leerlingen. Maar de school is nog steeds groot. We hebben zestien groepen met in totaal ruim 400 leerlingen. We krijgen nu weer veel kinderen vanuit de nieuwe wijk Ackerswoude.”

Bert heeft binnen de school verschillende functies en taken gehad maar gewoon docent zijn van een groep – een klas – dat bleef hem toch het meest trekken. Hij is ooit begonnen met klas 2 en heeft in zijn laatste jaar groep 4, samen met juf Bianca. Uiteraard heeft hij ook andere groepen gehad; groep 5, 6 en vooral 7.

Met volle overgave heeft Bert van Beek altijd lesgegeven en altijd was zijn doel om de leerlingen zo veel mogelijk te leren en zo goed mogelijk mee te nemen. Leerlingen dingen zelf laten ontdekken vindt hij prima maar dat moet dan niet te veel tijd kosten. Wat dat betreft is Bert misschien een docent van de oude stempel. Hij is blij dat hij bij de Mariaschool de ruimte heeft gekregen om wat dat betreft ‘zichzelf te blijven’.

Voor Martha Fokke gaat dat ook op. Zij is op haar eigen manier met generaties kleuters aan de gang gegaan, om ze spelenderwijs op weg te helpen naar groep 3. “Het bezig zijn met die kinderen is me nooit gaan vervelen. Wel het gedoe eromheen, het vele vergaderen, registratie en administratie. Dat hoor je natuurlijk van heel veel beroepsgroepen; dat dit doorgeslagen is en dat het ten koste gaat van het echte werk.”

Martha gaat de kinderen missen, maar zich niet vervelen. Reizen, met name naar Spanje, is een passie. Ze is zelfs bezig om Spaans te leren. Met echtgenoot Ron op stap gaan en wandelen met de hond; dat zijn ook leuke bezigheden. Ze hebben twee dochters en zijn intussen opa en oma.

Voor Bert zal het zeker wennen zijn, omdat hij in tegenstelling tot Martha nauwelijks heeft afgebouwd. De maandag was al vrij en die blijft voor de sportkrant. Verder zal Bert met echtgenote Thea meer gaan wandelen, fietsen en reizen. Zelf actief sporten is voor Bert altijd belangrijk geweest en dat blijft hij volop doen.

De Mariaschool was echt zijn leven. Hij zal de school blijven volgen maar niet zo snel weer naar binnen stappen: weg is weg. Bovendien is iedereen altijd druk bezig in een school en zit men doorgaans niet te wachten op een pensionado die op de koffie komt. Martha woont vlak bij de school en zal wel eens met de hond langs lopen en misschien als invaller nog eens actief zijn. Ze heeft ook privé contact met enkele collega’s. Bert niet: die heeft privé en school wat dat betreft gescheiden gehouden.

De nieuwe directeur van de school – Michael van Baarle die sinds 21 juni de naar Amsterdam verkaste Karen de Groot heeft opgevolgd – heeft nog wel gevraagd aan Bert of hij wil bijtekenen, maar dat doet hij zeker niet. Op 9 juli is het feest en op 16 juli trekt Bert de schooldeur voor het laatst achter zich dicht… 

In de krant van volgende week een verslag van ‘50 jaar Johannesschool’. Even een reminder: dinsdag 13 juli, 13.00 - 13.45: afscheid juf Agnes en juf Marlies bij de Josephschool Pijnacker. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant