v.l.n.r. initiatiefnemers Frank Sipkes, Jitske Bras, Nelleke Guequierre, Paul la Croix Kaiser.
v.l.n.r. initiatiefnemers Frank Sipkes, Jitske Bras, Nelleke Guequierre, Paul la Croix Kaiser.

Delft krijgt een nieuwe middelbare school

Algemeen 4.950 keer gelezen

Als het aan de initiatiefnemers ligt, hebben kinderen in Delft en omgeving vanaf het nieuwe schooljaar 2023 een breder aanbod qua voortgezet onderwijs. Voor het eerst in 75 jaar wordt het aanbod uitgebreid met een nieuwe school: Het Mercurius college, een vrijeschool voor mavo, havo en vwo. Daar moet alleen nog wel wat voor gebeuren.

Waarom het zo belangrijk is dat deze nieuwe school er komt? Nelleke Guequierre, de drijvende kracht achter dit initiatief, legt uit: “Het is voor kinderen belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen. Niet alleen qua leerstof, maar ook in persoonlijke ontwikkeling. Wij willen een plek creëren waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken en de ruimte hebben om zichzelf te kunnen worden.”

“Ik ben een ‘vrije-school-kind”, vertelt Jitske, “Als kind heb ik zowel op een vrije basisschool als op een vrije middelbare school gezeten, in Delft en Den Haag en mijn kinderen zitten op de vrijeschool Widar. Ik heb er belangrijke normen en waarden meegekregen, zoals dat iedereen, ongeacht geloofsovertuiging, huidskleur en overtuigingen mens is en dus gelijk is. Ook de ontwikkeling van sociale vaardigheden zoals hoe om te gaan met conflicten of hoe gezamenlijk projecten oppakken vond en vind ik zo waardevol. Helaas heerst hier en daar nog het beeld dat je met vrije school geen aansluiting vindt bij vervolg onderwijs maar mijn ervaring is juist het tegenovergestelde: doordat je op een vrije school beter ontdekt wat echt bij je past, kun je een duidelijkere keuze maken. Of dat nu een opleiding is tot ingenieur, huisvrouw, kunstenaar, arts of zorgmedewerker. Zelf ben ik docent zang en stemtrainer geworden”.

Frank Sipkes, mede initiatiefnemer vertelt: “Daarnaast borgen we, door de autonomie van het Mercurius College, de toekomst. Want we hebben een duurzame ideologie. We willen deze school oprichten zodat we de komende, zeg, 50 jaar prachtig onderwijs kunnen bieden aan de kinderen van de toekomst”.

Een school opzetten gaat niet zomaar. Wel maakt de Wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen de opstart gemakkelijker dan voorheen. Eén grote voorwaarde is dat er 609 steunbetuigingen afgegeven moeten worden door ouders van kinderen in de leeftijd 10, 11 of 12 jaar die in een straal van 15 kilometer wonen. “En dat is nog best een uitdaging”, aldus Nelleke. “Om je steunbetuiging af te geven, dien je een formulier in te vullen waarbij het bijna lijkt alsof je je kind inschrijft. Maar dat is dus niet zo. Je vult die gegevens in, waardoor je aangeeft aan de overheid dat je het belangrijk vindt dat er een breder aanbod is in het voortgezet onderwijs en dus het Mercuriuscollege wilt helpen opstarten. Elke handtekening is van belang en die 609 steunbetuigingen moeten we voor 15 oktober binnen hebben. Met de zomervakantie in de tussenliggende periode gaat de tijd snel”.

U kunt helpen door uw steunbetuiging in te vullen op de site van DUO, via de link op www.MercuriusCollege.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant