Lepelaar in den, waargenomen vanaf het Linnaeuspad in Delft (foto: Ben Jansen)
Lepelaar in den, waargenomen vanaf het Linnaeuspad in Delft (foto: Ben Jansen)

Lepelaar in de Lepelaarsplas

Actueel 2.140 keer gelezen

Begin april zie ik een lepelaar overvliegen aan de Komkommerweg. Zou de grote witte vogel naar de Lepelaarsplas zijn gevlogen, die een stukje verderop aan dezelfde weg ligt?

Even later sta ik aan de rand van de Lepelaarsplas, die tegenwoordig ligt ingeklemd tussen de kassen. Warempel, daar loopt de lepelaar in ondiep water langs het riet! Ik heb me wel eens afgevraagd of lepelaars deze plas bezoeken, maar dat blijkt dus het geval. De vogel haalt de lange snavel heen en weer door het water om kleine waterdieren te vangen. Als de lepelaar me ziet vliegt ie op en verdwijnt in de verte. Waarschijnlijk komt de vogel van de kolonie uit Delft.

Ik kan me nog herinneren wat een sensatie het was, toen zo’n dertig jaar geleden voor het eerst lepelaars opdoken in de Polder van Biesland, tussen Delft en Pijnacker. Deze vogels broedden in het Quackjeswater in Voornes Duin, maar ze zochten voedsel in de polderslootjes rond Delft. Voor goed viswater vliegen lepelaars soms vele kilometers. Zodra de jongen kunnen vliegen volgen ze hun ouders naar die visrijke plekken. In 2005 verscheen het boek ‘Delfland-Lepelland’, geschreven door Ellen Sandberg van de Vogelwacht Delft. Het boek gaat over zestien jaar onderzoek aan lepelaars. Er staan adviezen in om de omgeving van Delft geschikter te maken voor lepelaars. Destijds waren ze behoorlijk zeldzaam.

De afgelopen dertig jaar gaat het de lepelaars voor de wind in Nederland. Omstreeks 2015 werd het landelijke aantal broedparen geschat op 3000. In 2012 verscheen het eerste broedpaar in het Heempark van Delft. Ze zaten toen op een verscholen plek. Het jaar daarop kozen ze een zichtlocatie langs een fietspad bij IKEA. Het broedgeval kreeg veel aandacht van voorbijgangers, maar daar lieten de vogels zich niet door verstoren. Inmiddels is de kolonie verhuisd naar de rand van het Heempark. Vanaf het Linnaeuspad zijn de nesten zichtbaar. Vorig jaar waren daar 11 broedparen.

En dan nog even iets over de historie van de Lepelaarsplas. Op de website topotijdreis.nl is te zien dat omstreeks 1980 een naamloze plas verschijnt op topografische kaarten. Daaruit blijkt dat de plas niet veel ouder is dan veertig jaar. Peter Rensen, de beheerder van de Eendenkooi in de Zuidpolder van Oude Leede, vertelde me dat het plasje is aangelegd om eenden te lokken voor de jacht. Bij de aanleg van de plas had men waarschijnlijk niet verwacht dat er ooit een lepelaar op af zou komen. Waar de naam Lepelaarsplas vandaan komt weet ik niet, maar ik vind hem nu wel goed gekozen.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant