Astrid Dumont wil zo snel mogelijk doorgaan met vaccineren.
Astrid Dumont wil zo snel mogelijk doorgaan met vaccineren.

Huisarts Astrid Dumont begrijpt er niets meer van

Actueel 4.260 keer gelezen

We ontmoeten huisarts Astrid Dumont eigenlijk toevallig in haar praktijk aan de Kerkweg in Nootdorp en grijpen de gelegenheid aan om even van gedachten te wisselen over ‘het coronavaccinatiegebeuren’. De altijd enthousiaste jonge huisarts heeft betere tijden gekend en haar assistentes ook.

De totale organisatie rondom de vaccinatie tegen corona is landelijk niet helemaal wat die zou moeten zijn en dan drukken we ons nog zachtjes uit. De kranten staan er iedere dag vol mee en ook televisie en radio worden erdoor beheerst.

Ultraklein
De hoofdboodschap van Astrid Dumont is dat de kans op bijwerkingen door het coronavaccin ultraklein is. De kans dat je trombose oploopt door pilgebruik, lang in een vliegtuig zitten of roken is onvoorstelbaar veel groter. En ook de kans dat je corona krijgt en daar lange tijd ziek van bent of zelfs aan dood gaat.

Niet te geloven
De huisarts op felle toon: “Van de mensen die ziek worden van corona, gaat ongeveer 2,5 procent dood. Een nog veel groter deel wordt korter of langer heel ziek en een aanzienlijk percentage kampt nog maanden later met ernstige klachten die bij een deel misschien wel helemaal niet overgaan. Als je dat afzet tegen de ultrakleine kans, dat je trombose of iets anders krijgt door het vaccin Astra Zeneca, dan is het gewoon niet te geloven dat het vaccineren ermee tijdelijk is stopgezet en dat nu is besloten om mensen onder de zestig niet meer in te enten met dit vaccin. De kans dat er iets gebeurt is echt heel klein. Daar komt bij dat ook de andere vaccins bijwerkingen hebben, maar daar hoor of lees je weinig over. Ik weet niet hoe dat werkt in de media en in de berichtgeving, maar het is elk geval ontzettend selectief, met als gevolg een hele berg gedoe en steeds meer mensen die het vaccineren niet meer aan durven. In elk geval niet met Astra Zeneca. Als je stopt met het vaccineren van mensen onder de zestig, dan is het logisch dat de mensen van boven de zestig vraagtekens gaan plaatsen.”

Het gevolg is dat er op alle fronten onzekerheid is ontstaan om niet te spreken van chaos. De helft van alle telefoontjes naar de praktijk gaat over hoe zit het met de vaccinatie. De huisartsen zelf weten het vaak ook even niet meer. Praktijk Dumont en Praktijk Balans hebben twee weken terug voor het eerst een vaccinatiedag ‘geprikt’ in het gastvrije Huis van Rie. Ze hebben toen in totaal zo’n 220 mensen gevaccineerd. Mensen die geboren zijn in 1956, 1957 en deels ook 1958.

De regel is dat de GGD iedereen doet die in 1955 of eerder geboren is. Een bijkomstigheid daarbij is dat over de groep mensen tussen de 65 en de 70 nog onduidelijkheid bestaat. Gaat de GGD dat doen of straks toch de huisartsen?

Als het aan Astrid Dumont ligt, vaccineert ze zo snel mogelijk haar volledige praktijk met in totaal 4.000 mensen. Ze is daarbij afhankelijk van de levering van de vaccins door de overheid en de instructies vanuit de overheid over welke doelgroepen door haar gevaccineerd mogen worden. Ze heeft helaas geen inspraak in welk vaccin de doelgroepen mogen krijgen. Twee weken geleden bleef er nog wat over. Daarmee vaccineert ze deze week zoveel mogelijk de mensen geboren zijn in 1959 en een klein stukje van 1960. Intussen wacht ze op nieuwe leveringen en nieuwe instructies.

Zo snel mogelijk
“Ik wil gewoon zo snel mogelijk doorgaan met vaccineren omdat ik vanuit mijn kennis als arts er van overtuigd ben dat vaccineren zo veel veiliger is dan niet vaccineren en wellicht corona oplopen. Het is de enige manier om corona er onder te krijgen en alles weer normaal te krijgen. Zoals het nu gaat, gaat het echt niet goed. Er zit geen gang in en intussen raken er ontzettend veel mensen besmet, liggen de ziekenhuizen vol en kampen heel veel mensen met allerhande fysieke en mentale mankementen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant