Afbeelding

Ilse van der Bilt: “Minder geld kwijt zijn voor boodschappen en verzekeringen”

Actueel 1.539 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Ilse van der Bilt is Taalhuiscoördinator van de Bibliotheek Oostland. Tijd voor een interview met Ilse van der Bilt, Taalhuiscoördinator van de Bibliotheek Oostland.

Wat doet de bibliotheek om schulden te voorkomen?
De bibliotheek helpt volwassenen om reken-, taal- en computervaardigheden te verbeteren. Deze drie heb je nodig om je geldzaken goed te regelen. Denk maar eens aan brieven lezen van de belastingdienst. Of, je inkomen doorgeven met DigiD. En je vaste lasten bij elkaar optellen.

Jullie starten vanuit het Taalhuis een rekengroep. Waarom is dat?
In Nederland zijn 1,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met geld, getallen, rekenen en cijfers. Er zijn al veel projecten die helpen met taal en computeren. Maar één mist dus nog in dat rijtje. Namelijk aandacht voor rekenvaardigheden. Daarom start het Taalhuis van de bibliotheek een nieuw project. Het heet: Tel Mee.

Wat heeft ‘niet zo goed kunnen rekenen’ met schulden te maken?
We gaan elke dag om met geld. Als rekenen lastig is, is boodschappen doen dat ook. Een pak melk is een kleine boodschap. Maar een auto? Of een huis? Hoe bepaal je of je genoeg geld hebt? Door te veel en te grote uitgaves, kunnen schulden ontstaan. Mensen die minder goed kunnen rekenen, zijn daarnaast een doelgroep voor oplichters.

Wat leer je in de rekengroep?
Reken maar uit! Je leert geld besparen. Minder geld kwijt zijn voor boodschappen, verzekering of een duur apparaat. Samen met vrijwilligers oefen je met echte voorbeelden uit het dagelijks leven. In veel voorbeelden zit rekenen ‘verstopt’. Bijvoorbeeld in reclameteksten. Je maakt een maandoverzicht van je inkomen en uitgaves. Je onderzoekt het verschil tussen betalen in één keer en betalen in termijnen. En wat zou je goedkoopste zorgverzekering zijn?

Hoe ziet het project eruit?
Samen met twee vrijwilligers werk je in een kleine groep. In een aantal weken leer je over één onderwerp. Bijvoorbeeld over aanbiedingen en boodschappen. Een ander onderwerp is geld en inkomen. Je kunt zo veel modules volgen als je wilt. We willen dat het programma goed bij je past. Daarom is er eerst een uitgebreid kennismakingsgesprek.

Dus twijfel je wel eens wat de goedkoopste aanbieding nou écht is of wat nou de beste zorgverzekering voor jou zou zijn? Meld je dan aan voor Tel Mee!

De bibliotheek is nog dicht. Maar aanmelden kan alvast! Mail naar taalhuis@bibliotheekoostland.nl.

Meer informatie over het Taalhuis
www.bibliotheekoostland.nl/volwassenen/taalhuis-oostland.

Vrijwilliger worden?
Taalhuis@bibliotheekoostland.nl of bel Ilse van der Bilt 06-49269589.

De Week van het Geld Pijnacker-Nootdorp wordt georganiseerd door Netwerk Preventie, Schuldhulpverlening en Nazorg: SBJ SamenSterk, Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Bibliotheek Oostland, Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland , Schuldhulpmaatje, Humanitas, Doel Delfland, Kerkenzorg, Voedselbank Pijnacker-Nootdorp en de Schuldhulpverlening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant