Watersnippen in tuin (foto: Noël Landman). Watersnip inzet (foto: Gerard de Hoog)
Watersnippen in tuin (foto: Noël Landman). Watersnip inzet (foto: Gerard de Hoog)

Heel veel watersnippen in achtertuin

Actueel 2.560 keer gelezen

In Nederland komen drie soorten snippen voor: houtsnip, watersnip en bokje. Deze vogels hebben een fraai verenpakje met allerlei bruine en gele tinten. Hierdoor zijn ze uitstekend gecamoufleerd tussen vegetatie of dorre bladeren.

Dankzij hun camouflage en heimelijke gedrag zijn snippen moeilijk te vinden. Het bokje is de kleinste en zeldzaamste van de drie. Slechts enkele malen heb ik er eentje in een flits gezien. De houtsnip is de grootste snip. Ze broeden in bossen, maar in de trektijd duiken ze regelmatig op in de bebouwde kom. In de Wildopvang Delft heb ik vaak houtsnippen gezien die tegen een raam waren gevlogen. Eenmaal heb ik daar een watersnip in de hand gehad. Die was veel kleiner dan een houtsnip en ook veel kleiner dan ik mij had voorgesteld. De snavel van beide soorten is ongeveer even lang: acht centimeter. Ze prikken ermee in zachte bodems op zoek naar voedsel. Vlak voor de kerstdagen kreeg ik een foto toegestuurd van Noël Landman met daarbij de tekst: “Vanmorgen zagen wij in onze tuin in Nootdorp zo’n tien tot twaalf vogels. We hebben een foto genomen vanaf de eerste verdieping. Later vonden we op internet dat het waarschijnlijk om watersnippen gaat. We gaan een serre aanbouwen, vandaar dat een deel van de tuin is omgespit. Heeft het daarmee te maken dat er zoveel bij elkaar zaten? En is dit een zeldzame soort?”

Met verbazing bekijk ik de foto. Het is de eerste keer dat ik watersnippen zie in een achtertuin. Ze vallen vooral op door de gele lengtestrepen op hun rug. Die strepen dragen gewoonlijk bij aan hun camouflage in de open drassige terreinen met veel dor gras, waar ze broeden en overwinteren. Noël vraagt zich af of de watersnippen zijn aangelokt door de omgespitte grond. Dat zou best kunnen, want ze zoeken voedsel op kale braakliggende grond en daar zullen ze dus eerder neerstrijken dan in een boom of op een terras. Buiten het broedseizoen leven watersnippen in grotere of kleinere groepen. Het is dus niet verwonderlijk dat er meerdere tegelijk in de tuin van Noël zijn geland. Misschien is het een familiegroepje.

Als watersnippen opvliegen of overvliegen laten ze vaak een karakteristiek ‘neuzig’ roepje horen. Wanneer je dat roepje leert herkennen dan krijg je ze vaker te zien. Watersnippen zijn zeldzame broedvogels in Nederland, het gaat om circa 1200 broedparen. In herfst en winter is het aantal ruim tienmaal zo groot (ca. 15.000). Ze verblijven dan ook in grotere aantallen in de omgeving van Pijnacker en Nootdorp. Goed opletten dus tijdens de tuinvogeltelling eind januari!

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant