Afbeelding

Eten uit andere culturen

Algemeen 676 keer gelezen

Wanneer we iets ouder worden, willen we ook wel eens iets anders. Zo was in 2020 de vraag naar thuiscursussen en andere manieren van zelfontwikkeling erg groot. Dit deed zich voor in vrijwel iedere branche. De één heeft een nieuwe taal geleerd en de ander heeft een cursus programmeren gedaan. Zo geld dit ook voor internationaal koken.

Doordat men steeds meer thuiswerkt blijkt de vraag naar variatie in het eten groter te zijn geworden. Jezelf ontwikkelen in de internationale keuken is dus een mooi alternatief. Dit hoeft geen gehele cursus te zijn maar kan ook gewoon online via websites zoals Fajalobi.nl. Deze website deelt enorm veel recepten en weetjes over de Javaans-Surinaamse keuken. Deze keuken is supergevarieerd en dat is niet voor niets!

Waar vind de surinaamse keuken zijn oorsprong?
De bevolking van Suriname bestaat uit ontzettend veel nationaliteiten. Mensen uit alle windstreken hebben zich er gevestigd en dat zorgt er natuurlijk ook dat stukjes cultuur van over de hele wereld in Suriname terecht komen. Een belangrijk onderdeel van de cultuur is het eten, dus dit vind je als één van de eerste dingen terug in de oorsprong van de recepten. Zo bestaat de Surinaamse keuken onder andere uit de Hindoestaanse, Javaanse en Afrikaanse keuken. Deze mix van nationaliteiten zorgt er voor dat je bijvoorbeeld Surinaamse Nasi en Bami hebt, maar ook Pom en Moksi Meti.

Doordat de Surinaamse keuken zoveel overeenkomsten heeft met de keukens uit andere landen, zijn er ook bijna geen culturen of andere landen te vinden die geen invloeden van de surinaamse keuken hebben. De Surinaamse keuken is dus zo internationaal dat het over de gehele wereld is terug te vinden.

Surinaams eten maken
Om Surinaams eten te maken heb je eigenlijk dezelfde basis grondstoffen nodig als voor het koken in iedere andere keuken. Denk aan het juiste kookgerei, de juiste ingrediënten en de beste recepten natuurlijk. Dit klinkt erg eenvoudig maar niet alle Surinaamse ingrediënten zijn zomaar te vinden in de Nederlandse grote supermarkten. Een mooi voorbeeld hiervan is kousenband. Deze groente vind je bijvoorbeeld wel in een lokale internationale supermarktjes, maar niet in de grote bekende supermarkten. Toch staat er bij de recepten wel vaak vermeld hoe en waar je aan de juiste ingrediënten kunt komen.

Voor enkele benodigde specerijen is een bezoek aan de lokale toko een nodig. Het leuke van het eerste toko bezoek van veel Nederlanders is dat ze er hier pas achter komen wat voor leuke en heerlijke producten er in toko’s verkocht worden.

Veel Nederlanders verbazen zich over het assortiment van de toko’s en zorgen er daarna dan ook zeker voor dat het bezoek niet eenmalig is. Je ziet de laatste jaren steeds vaker ook producten uit toko’s in de ‘reguliere’ supermarkten belanden. Merken als Faja Lobi zijn al jaren in de oer hollandse supermarktketens zoals de Albert Heijn en Jumbo te verkrijgen omdat ook deze winkelketens zich hebben gerealiseerd wat voor prachtige product kansen de Surinaamse keuken te bieden heeft!

Als je geïnteresseerd bent in het experimenteren met de Surinaamse keuken zijn de producten die in de reguliere winkels te vinden zijn een mooie kans om de smaken te leren waarderen! Je kunt tijdens uw reguliere winkelbezoek een keer een verpakking meenemen om de nieuwe smaken te kunnen ervaren en tot je te nemen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant