Tim Horeman (links) en Bart van Straten. (Foto: GreenCycl)
Tim Horeman (links) en Bart van Straten. (Foto: GreenCycl)

Onderzoekers TU Delft: 'Hergebruiken mondkapjes mogelijk na goede sterilisatie'

Actueel 2.396 keer gelezen

Regio - Het is mogelijk gebruikte mondkapjes na sterilisatie opnieuw te gebruiken. Tim Horeman en Bart van Straten, onderzoekers bij TU Delft, ontwikkelden een reinigingsmethode waarbij de kapjes vrij zijn van Covid-19 én hun beschermende functie behouden. Ziekenhuizen mogen de methode kosteloos gebruiken.

Dagelijks gebruiken Nederlandse ziekenhuizen zo'n honderdduizendmondkapjes. Dat is kostbaar, bovendien slinkt het wereldwijde aanbod aan mondkapjes. Daardoor komen er malafide handelaren op de markt, die kapjes verkopen die niet voldoen aan de gewenste richtlijnen voor bescherming (FFP1 en FFP2). Ziekenhuizen reinigen de mondkapjes door ze te steriliseren met bijvoorbeeld gamma-stralingen, maar daarbij gaat de beschermende werking van de kapjes voor een belangrijk deel verloren.

Kennis gratis gebruiken
TU Delft-onderzoekers Tim Horeman en Bart van Straten zijn gespecialiseerd in het hergebruiken van hulpmiddelen van de medische sector. Afgelopen weken onderzochten en verbeterden ze een methode om mondkapjes te reinigen en tegelijk hun beschermende werking te behouden (gedurende maximaal 5 behandelingen). Daarvoor worden FFP2-kapjes gedurende 15 minuten blootgesteld aan een temperatuur van 121° Celsius.

"Schone mondkapjes zijn essentieel in de strijd tegen corona", vertellen Horeman en Van Straten. Daarom bieden ze hun kennis over de nieuwe reinigingsmethode gratis aan bij ziekenhuizen. Die kennis bestaat uit onder meer de juiste protocollen voor het reinigen. Zo moeten de kapjes gescheiden ingezameld worden van het andere afval in het ziekenhuis.

Reinigen in opdracht
Daarnaast steriliseren Horeman en Van Straten gebruikte mondkapjes ook op bestelling. Dat doen ze in een aangepaste ruimte bij Van Straten Medical/ GreenCycl , het bedrijf van Van Straten. "Dat doen we tegen een minimaal bedrag." De kosten voor het reinigen door GreenCycl bedragen circa een tiende van de kosten voor een nieuw kapje.

GreenCycl heeft zelf een beperkte capaciteit van enkele honderdduizenden kapjes per jaar. Daarom hopen de TU Delft-onderzoekers dat ziekenhuizen zo snel mogelijk zelf hun protocollen voor sterilisatie toepassen. "Onze kennis bieden we aan als open source, te vindn via de website misit.nl en de website van TU Delft. Alle publieke instellingen mogen die kennis gebruiken. Zo willen we ons steentje bijdragen aan de wereldwijde bestrijding van Covid-19."

Coöperatief Noodfonds Coronacrisis
Horeman en Van Straten kregen een gift uit het onlangs opgerichte Coöperatief Noodfonds Coronacrisis van Rabobank. Met deze donatie kochten ze een busje om mondkapjes op te kunnen halen bij ziekenhuizen. "Daarmee kunnen we een deel van onze kosten betalen, onder meer voor het ophalen bij ziekenhuizen en verpakken van de gebruikte mondkapjes."

Tjerk-Martijn Mulder, directievoorzitter dan Rabobank Zuid-Holland Midden “Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden. Hulp via een zogenaamd Coöperatief Noodfonds Coronacrisis voor verenigingen, stichtingen, maatschappelijke instanties die geraakt zijn door de coronacrisis of voor projecten die zijn opgestart als gevolg van de coronacrisis. Dit is een fonds vanuit het coöperatief dividend; voor acute financiële ondersteuning voor die verenigingen en stichtingen die het nú moeilijk hebben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant