Afbeelding

Van muziek word je blij

Actueel 1.087 keer gelezen

Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars of mensen die daar op één of andere manier mee bezig zijn? Lees hier het verhaal van Irene Haket, die ‘muziek op schoot’ cursussen voor kinderen tot vier jaar verzorgt en een massagepraktijk voor holistische massages en stoelmassages heeft.

“Muziek op schoot is eigenlijk een beetje een oubollige naam vind ik”, vertelt Irene Haket (48), geboren in Zwolle. “De kinderen zitten namelijk niet op schoot. Muziekspel dekt meer de lading: ze zijn met muziek bezig, maar ook met spel. Als kind vond ik muziek al leuk, ik was vaak op de muziekschool te vinden voor les: blokfluit, klarinet, saxofoon, piano of zingen. Na de middelbare school ging ik Muziektherapie doen. Dat is een speciale vorm van therapie voor mensen met een beperking: door middel van muziek kun je soms beter contact maken met mensen dan door praten. Met die opleiding ben ik gestopt en daarna kreeg ik een baan als groepsleidster bij verstandelijk gehandicapten, waarna ik in anderhalf jaar SPH heb gedaan. Ik was daar ook wel met muziek bezig, maar ik wist niet zo goed wat ik wilde. Het conservatorium leek me eigenlijk een beetje saai omdat ik heel veel instrumenten leuk vind en niet kon kiezen. Daarom heb ik zo’n veertien jaar geleden een post HBO opleiding voor Muziek op schoot gedaan, waar je ook wel muzikaal voor moet zijn. Het lijkt misschien heel simpel, een beetje liedjes zingen, maar er zit toch wel een hele filosofie achter omdat muziek de algemene ontwikkeling van kinderen bevordert."

"Ik geef de lessen hier in Pijnacker, momenteel in het Ontmoetingscentrum waar ook een aantal bezoekers (ouderen) bij aanwezig is. Dat is heel leuk, want door muziek ben je heel erg in het hier en nu, en daardoor ontstaat er een mooie interactie tussen de kinderen en ouderen. In januari ben ik ook in CulturA begonnen. Aan het begin van de les zitten we op kussens op de grond en beginnen we met instrumenten. Ik begin iedere keer met een ander instrument en dan spelen en zingen we met elkaar. Daarna doen we het opruimlied wat ook populair is bij ouders, dat kunnen ze thuis ook toepassen. Daarna komt Flappie de handpop die iedereen begroet en zingen we bekende liedjes. Het zijn vaak liedjes over dieren en dan krijgen de kinderen ook een beestje om mee te spelen. We doen klap- en loopliedjes en er wordt ook altijd gedanst. De les duurt drie kwartier maar doordat het zo afwisselend is blijft de aandacht er toch wel bij. We sluiten af met Flappie en daarna drinken we gezamenlijk nog wat. Muziek op schoot is voor kinderen van ongeveer tien maanden tot vier jaar, dan staan ze goed open voor muziek, het komt heel erg binnen. Kinderen beginnen vaak ook meteen te bewegen als ze muziek horen."

"Muziek stimuleert de hersenen en het is ook leuk als ouder om zoiets samen met je kind te doen. Afwisseling is heel belangrijk, ik probeer een beetje met de seizoenen mee te gaan. En dezelfde liedjes worden heel vaak herhaald. Soms zie je kindjes pas na vijf keer meedoen. Daarom zijn de beestjes ook belangrijk, zo blijven ze bezig maar horen ze ondertussen wel alles wat er gebeurt. Vaak zie je dat kinderen tijdens de les met grote ogen rond zitten te kijken, maar dan blijken ze thuis het hele liedje te kennen inclusief gebaren. Door muziek op schoot zie je dat er ook vriendschappen tussen ouders ontstaan, dat is een mooie bijkomstigheid, zo heeft het ook een sociale functie. Tijdens de Verbeelding sta ik altijd in de bibliotheek, dat is een beetje traditie. Sinds een jaar heb ik ook een massagesalon aan huis, ik wilde graag iets anders naast de muziek doen. Mijn kinderen zijn groot dus ik kan nu ook ’s middags werken. Bij de muzieklessen ben ik altijd met groepen bezig, massages zijn individueel. Het contact met mensen vind ik ook erg leuk. Vroeger was ik altijd al veel met muziek bezig, dus het is mooi dat ik van mijn hobby mijn beroep heb weten te maken. Van muziek word je blij. Het is mooi dat je iemand bewust kunt maken van zijn gevoel, uit het hoofd in het lijf.”

Kijk voor meer informatie op www.muziekspel.nl en www.onderdelijsterbes.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant