Buidelmees met rups van lisdoddeveertje in de snavel (foto: Adri de Groot)
Buidelmees met rups van lisdoddeveertje in de snavel (foto: Adri de Groot)

Over buidelmezen en rietsigaren

Actueel 1.129 keer gelezen

Op nieuwjaarsdag doken er drie buidelmezen op in de omgeving van Pijnacker. Op waarneming.nl is te zien dat ze eerst in de Bergboezem verschenen en daarna in de Groenzoom, waar ze een aantal dagen bleven hangen.

Buidelmezen zijn zeldzaam in Nederland. Toen ze zich in de Groenzoom vertoonden ging mijn man meteen kijken. Ik ging niet mee, want het soortenjagen boeit me niet zo. Zit de zeldzame vogel er wel dan is het geen verrassing, zit ie er niet dan is het balen. Bij nader inzien wilde ik de buidelmezen toch wel heel graag weer eens zien. De laatste keer dat ik ze zag was in Hongarije. Daar scharrelden ze rond bij een kunstig geweven buidelvormige nestje in een vrijstaande wilg langs een visvijver. Het was snikheet en we zagen slechts een glimp van de watervlugge buidelmezen. Nu zaten ze vlakbij huis in de Groenzoom...

Op 10 januari ga ik erheen. Er staat een koud windje en een waterig zonnetje. Zoeken is niet nodig, want er bevinden zich circa dertig vogelfotografen op de oever. Hun lenzen wijzen naar de buidelmezen. Bij iedere verplaatsing van de vederlichte vogeltjes schuifelt de groep er gedwee achter aan. De buidelmezen zijn niet onder de indruk van de grote schare fans en doen rustig hun ding: rietsigaren uitpluizen. Rietsigaren zijn de donkerbruine sigaarvormige aren van grote lisdodde. Daarin zitten piepkleine zaadjes die door een flinke hoeveelheid pluis zijn omhuld. Ze worden door de wind verspreid.

Terwijl ik naar de buidelmezen kijk vraag ik me af of ze de lisdoddezaadjes eten, of dat ze zoeken naar insectenlarven die in de rietsigaren leven. Het lijkt me lastig om die pluizige zaden te eten en bovendien verwacht ik dat de voedingswaarde gering is. Als ik zie hoe de buidelmezen in de sigaren pikken, dan lijkt het me waarschijnlijker dat ze dierlijk voedsel zoeken. Het pluis vliegt alle kanten op. Thuisgekomen leg ik mijn vraag voor aan Ben van As: een natuurliefhebber die veel weet van insecten, planten en vogels.

Enkele uren later antwoordt hij dat ‘mijn’ buidelmezen te zien zijn op vogeldagboek.nl van Adri de Groot. Adri fotografeerde ze op dezelfde plek, een half uur na mijn vertrek. Op één van zijn foto’s is een buidelmees te zien met een rupsje in zijn snavel. Ben herkent hierin de rups van een kleine nachtvlindersoort: het lisdoddeveertje. Later lees ik in ‘The Birds of the Western Palearctic’ dat buidelmezen vooral insecten en spinnen eten, maar ook zaden. Overtuigend bewijs dat ze lisdoddezaden eten heb ik echter nog niet gevonden.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant