Afbeelding

Rivierkreeften vangen voor onderzoek

Actueel 880 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Delfland zocht voor een onderzoek vrijwilligers die rivierkreeften wilden vangen met fuiken. Het woord "fuiken" deed mij denken aan mijn kindertijd waarin mijn vader wel eens palingen met een fuik probeerde te vangen. Het was altijd spannend wat er 's ochtends in de fuik zat. Ik heb mij aangemeld als vrijwilliger en mocht meedoen.

Door: Martien Waaijer

Bij het ophalen van drie fuiken kreeg ik een korte instructie. Bij elke vangst moeten een aantal zaken worden vastgelegd, zoals het soort kreeft en of het een mannetje of een vrouwtje betreft. Bij een vrouwtje moet ook gekeken worden of zij wellicht ook eitjes of kleine kreeftjes bij zich draagt. Daarnaast waren er nog de benodigde vergunningen om met fuiken te mogen vissen. Samen met Jan Klink uit Pijnacker kreeg ik een locatie aan het einde van de Kortelandseweg in Nootdorp toegewezen. Jan en ik moesten elk, vier dagen achter elkaar, de fuiken op dezelfde plek zetten met een onderlinge afstand van maximaal 20 meter. We besloten alle acht dagen, elke ochtend, gezamenlijk onze vangst te inspecteren. Na registratie moesten we de gevangen kreeften weer terug in het water plaatsen.

De fuiken waren kleiner dan verwacht en ze pasten ingeklapt in mijn fietstas. Toch hoopte we dat we een aantal kreeften zouden vangen. Het resultaat was er want gedurende de acht dagen vingen we in totaal 55 rode Amerikaanse rivierkreeften, waarvan 33 mannetjes en 22 vrouwtjes. Van de vrouwtjes droeg er één eieren en er waren 9 vrouwtjes die kleine kreeftjes bij zich droegen. En dan te weten dat een vrouwtjeskreeft twee maal per jaar tot wel 150 eitjes kan leggen. Een ding is zeker, er leven veel kreeften in Nootdorp. Het was leuk om mee te doen met het onderzoek, ook al regende het vaak, en bij het ophalen van de fuiken was het toch altijd weer spannend wat we zouden vangen. Als je meer wilt weten over het kreeftenonderzoek en de resultaten, kijkt dan op de site: www.kreeftenonderzoek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant